Livsmedel All svensk mat, både ekologisk och konventionell, är klimatsmart jämfört med import och produceras med god djuromsorg och miljöhänsyn. Svenska lantbrukare arbetar för en ökad svensk livsmedelsproduktion och ökade marknadsandelar för all svensk mat, både konventionell och ekologisk. Fram till början av 1990-talet var Sverige i princip självförsörjande på baslivsmedel som spannmål, potatis, mjölk, kött och ost. Självförsörjningsgraden låg mellan 85 och 90 procent. Det var ett politiskt mål och det var för att vi skulle klara oss i händelse av en kris. I dag ligger Sveriges självförsörjningsgrad runt 50 procent, det vill säga hälften av det vi äter importeras.
Det är viktigt att vi ökar självförsörjningsgraden i Sverige, för att ha en krisberedskap, för att det blir lättare att veta hur maten produceras och hur den påverkar vår miljö.
Moderaterna i landstinget Sörmland anser att man inte enbart ska fokusera på ekologiska mål utan även beakta hållbar produktion, stärkt konkurrenskraft och ökad svensk produktion.
Christer Sundqvist (M)