Vid ett bord på Alpha, en del av Nyköpings högstadium, sitter elevcoachen Ferdinand Sipöcz. Han och kollegorna fungerar ofta som länkar mellan pedagogerna och de elever som har en knepig studiesituation. På lovskolan hjälper de till att stötta elever som redan fått sina uppgifter från lärarna.
– Vi hjälper till att få jobbet gjort, säger Ferdinand Sipöcz, som har över 20 års erfarenhet av jobbet.
Han har träffat många elever som har svårt att nå målen och ser en tydlig skillnad på deras agerande vid lovskolan, jämfört med vanliga skolan. Speciellt under sommarskolan.
– Där går motivationsfaktorn upp något fruktansvärt. Det blir helt plötsligt skarpt läge. Det som sätts på spel är gymnasiestudierna, säger han.
Eleverna saknar ofta långsiktighet, menar Sipöcz. Han liknar det med husägare som mycket väl vet att pannorna på taket snart måste bytas, men tar tag i det först när taket börjar läcka in.
Det är svårt för skolan att skapa den motivationen under läsåret, menar han. Och i hans ögon fokuserar eleverna för mycket på prov – alla lektioner är betydelsefulla.
– Det är barn vi jobbar med och jag tror de lever mycket i nuet. De har nog svårt att koppla ihop att det jag gör här, ger betalning där, säger han.
Ett sätt att komma runt problemet med långsiktigheten kan vara att motivera för stunden. Elevassistenten Ferdinand Sipöcz anser att lärarna jobbar hårt med det, men beskriver också hur svårt det är.
– Du behöver egentligen hitta ett verktyg för varje barn och det är riktigt tufft när du har trettio elever i klassrummet. Men det finns alltid mer att göra.
Det är nästan 25 år sedan han började jobba på Nicolaiskolan. Han tycker att i princip allt är bättre i skolan nu.
– Det känns som det är tätare runt varje barn. Man upptäcker problem och svårigheter och sätter tidigare in stöd, säger Ferdinand Sipöcz.
Drygt 100 elever går på lovskolan, alla frivilligt. Klassrummen på entréplan på Alpha är halvfulla av elever. De flesta har huvudena över papper och datorer. Lärare och elevassistenter kryssar sakta mellan skolbänkarna eller står och lutar sig över elever för att förklara något.
Det här är elever som riskerar att få F i betyg och de jobbar för att öka chanserna att klara studierna.
I korridoren sitter några elevcoacher med kaffekoppar framför sig. De pratar med elever som av olika anledningar valt de allmänna utrymmena framför klassrummen som studieplats. Två av eleverna sitter med en elevcoach och är upptagna med något som liknar en klassisk läxläsningssituation – förhör av uppgift – men tar sig ändå tid att prata lite.
– Det är enklare att koncentrera sig här. Det blir lätt att jag pratar med kompisar på lektionerna, säger eleven och tycker dessutom att det är skönt att kunna fokusera på färre ämnen.
De är positiva till upplägget som helhet, men den ena eleven är lite kritisk till att extraundervisningen ligger på lovet.
– Det är tråkigt att det är på lovet. Det skulle vara bättre om det var efter skolan. Lovet är till för att chilla och behövs för att vila upp sig, säger en av eleverna.