EU vill stoppa ålfisket i Östersjön

EU föreslår ett stopp för ålfisket i Östersjön nästa år. Ett beslut som vore bra för ålen, men troligen svårt att driva igenom.

Bara några få procent av ålarna finns kvar. Fiske och vattenkraft bedöms vara de stora orsakerna till att ålen håller på att dö ut.

Bara några få procent av ålarna finns kvar. Fiske och vattenkraft bedöms vara de stora orsakerna till att ålen håller på att dö ut.

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2017-07-03 08:40
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ålen är akut hotad och bara en spillra av det ålbestånd som fanns i Sörmland, Sverige och Europa för 50 år sedan finns kvar i dag. Trots detta fortsätter vi att fiska ål. Men nu föreslår EU att ingen ål alls får fiskas i Östersjön 2018.

– Det hade varit väldigt bra för ålen, men väldigt, väldigt svårt för våra kvarvarande kustfiskare som till stor del lever på ålfisket, säger länsfiskekonsulent Jimmy Blom.

Han tror inte heller att förslaget kommer att kunna drivas igenom eftersom EU:s fiskeministrar nästan alltid beslutar om högre fiskekvoter än vad forskningen rekommenderar för fiskebeståndens bästa.

Man kan säga att fiskeindustrin inte är känd för sitt långsiktiga tänkande.

Dessutom finns flera länder kring Östersjön som fiskar mer ål än Sverige.

– Det är många länder som värnar det här fisket; Danmark, Tyskland, Polen och de baltiska länderna. Så det kommer nog att bli svårt.

Trots hotet mot ålen som art går det alltså bra att sälja ål fortfarande. Även för svenska yrkesfiskare.

– Absolut, det verkar inte vara så svårt. I Sverige har det blivit lite svårare, det är inte lika vanligt på julborden längre. Men de säljer till andra länder som inte har haft debatten om ålens väl och ve och bara tycker att den är god.

Att ålen har fortsatt har fiskats i Östersjön, trots de dramatiska nedgångarna i beståndet, kan tyckas förvånande, men enligt Jimmy Blom präglas fiskeförvaltningen generellt av kortsiktigt tänkande.

– Man kan säga att fiskeindustrin inte är känd för sitt långsiktiga tänkande. Långsiktighet har inte varit ett honnörsord i fiskeförvaltningen.

Trots att forskarna rekommenderar kvoter brukar ministerrådet fatta beslut om långt högre kvoter än vad som rekommenderas.

– Ministrarna som bestämmer säger att det här är så viktigt för min väljarbas, vår nationalekonomi eller vår nationalidentitet så vi kör på 40 procent över vad vetenskapen rekommenderar, säger Jimmy Blom.

Och om EU:s förslag på totalt stopp för ålfisket ändå skulle gå igenom i Östersjön är frågan om det är tillräckligt för att rädda ålen.

– Det är nog ingen som kan svara på det. Men det skulle inte försämra ålens chanser om vi slutade att döda dem.