– Det var vår räddning att Kalles företag redan var underleverantör till Rydbergs när de gick i konkurs och kunde driva bygget vidare, säger Ulf Hagstedt, teknisk chef i Trosa kommun, när vi ska kliva innanför tröskeln.
Kalle Gustafsson tog över som projektledare för inredningsarbetet på det som ska härbärgera merparten av de 46 nyanlända som kommunen blivit tilldelade.
– Det är första kollektivhuset jag bygger, men min mamma har jobbat på asylboende och genom henne har vi fått hjälp att tänka ut lösningar på problem som kan uppstå, säger Kalle Gustafsson.
Ett exempel är de små privata och låsbara skafferiskåpen, som Kalle designat och som finns i anslutning till köket.
– Att bo med andra ställer alltid krav på att man försöker samsas. Alla som flyttar in är individer och vi får komplettera och ändra om vartefter behoven uppstår, säger Ulf Hagstedt.
– En kille som kanske ska flytta in har varit här och tittat. Han tyckte det såg fint ut och var nöjd, säger Kalle Gustafsson.
Små träd och buskar har planterats som inramning. Utifrån ser det fortfarande ganska barackliknande ut, modulhusbygget som fraktades hit från Norge och som tidigare varit arbetsbostäder för gruvarbetare. Inuti är det dock ljust och luftigt. Även om rumsytan på drygt nio kvadratmeter kan kännas liten, så ryms allt som behövs för den privata sfären. En säng, ett skrivbord, en garderob och egen toalett och dusch.
– Varje dusch har en egen genomströmningsberedare som värmer varmvattnet direkt. Vi får inte ha vanliga på grund av elsäkerhet och valde bort att ha en central varmvattenberedare för att inte varmvattnet ska ta slut, berättar Ulf Hagstedt.
Det finns ett gemensamt vardagsrum på cirka 25 kvadratmeter och en tvättstuga med två tvättmaskiner, torktumlare och torskskåp på varje plan. Brandskyddet var det första som bromsade bygget och där har man fått tänka till, berättar Ulf Hagstedt.
– Vi har bland annat ett sprinklersystem som går in på alla rum och brandgips i korridorerna som förhindrar att elden sprider sig.
Att bygga in trygghet på alla sätt har varit viktigt. Det finns nattbelysning i korridorerna, spegelglas i fönstren och rejäla utrymningstrappor på båda gavlarna.
Under måndagens slutbesiktning av utomstående besiktningsman Per Aronsson blev det nedslag på att utrymningsbelysning och rökdetektorer inte var på plats.
– Vi visste om det och räknar med att få dem de närmaste dagarna. Den tionde juli blir det uppföljningsbesiktning och den 16 juli räknar vi med att huset är inflyttningsklart, säger Ulf Hagstedt.