Här är de viktigaste valfrågorna

Drygt niotusen personer får rösta i höstens kommunval i Oxelösund. Vi har frågat hundra av dem vilken som är den viktigaste valfrågan lokalt. Oväntat nog är skolan och förskolan den viktigaste frågan i det ålderstigna Oxelösund. – Glädjande, tycker Breviksskolans rektor Tomas Ekholm om resultatet.

Breviksskolans rektor Tomas Ekholm tycker det är bra att skolfrågan är viktig för oxelösundare. Däremot är han förvånad över att skolfrågan inte har större prioritet på riksnivå. Med på bild är också Ylva Eriksson, biträdande rektor på Breviksskolan.

Breviksskolans rektor Tomas Ekholm tycker det är bra att skolfrågan är viktig för oxelösundare. Däremot är han förvånad över att skolfrågan inte har större prioritet på riksnivå. Med på bild är också Ylva Eriksson, biträdande rektor på Breviksskolan.

Foto:

Övrigt2018-05-12 04:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Över 35 procent av väljarna i Oxelösund är 65 år eller äldre. Därmed sticker kuststaden ut i statistiken mot övriga Sverige där snittet ligger på 26 procent. Dessutom är andelen förstagångsväljare betydligt lägre än riksgenomsnittet. Att frågan om en fungerande skola och förskola ändå är viktigast bland de hundra Oxelösundsbor som ingår i SN:s enkät är positivt, menar Tomas Ekholm.

– Det glädjer mig att folk som bor i Oxelösund tycker att skolan är viktig för det är den. Vi står inför en enorm utmaning och under kommande tioårsperiod kommer det fattas 70 000 pedagoger i landet, säger han.

Se också:Urval från oxelösundarnas svar i SN:s jätteenkät

Tomas Ekholm är förvånad över att rikspolitiken inte uppmärksammar den utmaning som skolan står inför mer och varnar för att det är barnen som hamnar i skottgluggen om man inte lyckas lösa lärarfrågan i Sverige.

– Det figurerar olika siffror men år 2030 kommer det saknas 135 000 lärare om inte högskolorna får fler sökande, eller lyckas behålla de som går på lärarutbildningarna, säger han.

[fakta nr="1"]

De senaste åren har Breviksskolan haft växtvärk och lokalerna är trånga. Bland annat har Breviksskolan 14 toaletter på 434 elever. Det bedöms att det skulle behövas 16 toaletter till. Trots det har Tomas Ekholm lyckats attrahera och rekrytera behöriga lärare. Genomsnittsbetygen på högstadieskolan har också ökat de senaste åren.

– Det är naturligtvis roligt även om man ska ta alla siffror med en nypa salt. Vi levererar och tappar inte elever till Nyköping i lika stor utsträckning som tidigare och jag tycker mig märka att barnfamiljer vill bo i Oxelösund för att det ligger attraktivt, vilket bådar gott för framtiden.

[fakta nr="2"]

Frågan om bostäder är viktig för politikerna i Oxelösund och kommande mandatperiod ska en rad bostäder byggas. Men det är bara en person i vår enkät som tycker att bostadsfrågan är den viktigaste valfrågan.

Inte heller migrationsfrågan eller brott och straff verkar vara någon större fråga för Oxelösundsborna, trots att de ämnena dominerar debatten på riksnivå. En kvinna som svarat på enkäten tror att det beror på att Oxelösund genom åren har tagit emot mycket invandrare och att det i dag knappt finns några uroxelösundare, för att de flesta är inflyttade på grund av järnverket.

Flera av de vi pratat med känner inte heller igen sig i den debatt som sker på riksnivå och tycker politikerna har för mycket storstadsperspektiv. Två personer tycker det är skräpigt i Oxelösund och tycker att kommunen kan bli bättre på renhållning.

[fakta nr="3"]

Så många får rösta

i Oxelösunds kommun får 9445 personer rösta i kommunvalet i höst.

51 procent av de röstberättigade är män och 49 procent kvinnor.

35.8 procent av de som får rösta är 65 år eller äldre.

3.9 procent är förstagångsväljare, vilket är långt under genomsnittet och placerar därför Oxelösund på en femte sista plats över förstagångsväljare.

8.2 procent av oxelösundsväljarna saknar svenskt medborgarskap men får rösta i kommunvalet. (snittet i riket är 6,9 procent)

Källa: Siffrorna kommer från Valmyndigheten och är baserade på folkbokföringen den 12 juni i år.

Läs mer om