HaV förtydligar: Rapport om små avlopp granskas

–Det finns en vetenskaplig samsyn att små avlopp bidrar till övergödningen, skriver Björn Sjöberg, avdelningschef på Havs- och vattenmyndigheten i ett förtydligande.  FOTO: MAJA KRISTIN NYLANDER

–Det finns en vetenskaplig samsyn att små avlopp bidrar till övergödningen, skriver Björn Sjöberg, avdelningschef på Havs- och vattenmyndigheten i ett förtydligande.  FOTO: MAJA KRISTIN NYLANDER

Foto:

Övrigt2017-11-11 17:32
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Miljö I en insändare om små avlopp i Sörmlands nyheter (16 december 2017) hänvisas till en rapport som Havs- och vattenmyndigheten, HaV, finansierat.

Vi vill gärna förtydliga vissa uppgifter rörande den aktuella rapporten ”Bedömning av självrening och retention i mark vid prövning av små avlopp – smittskydd och fosfor”. Författarna lämnade in en första version 1 mars 2015. De har därefter reviderat och förtydligat vissa delar i rapporten flera gånger, ett arbete som skett löpande och i dialog med HaV. Rapporten skickades i början av november på remiss till andra experter inom markretention, på bland annat myndigheter, universitet och läns­styrelsen. Sista svarsdatum är 14 januari 2018. När den granskningen är klar kan vi ­bedöma om rapporten kan ­publiceras av HaV.

För HaV är det viktigt att de rapporter som vi publicerar håller en hög vetenskaplig nivå och har väl underbyggda slutsatser. Särskilt om de ska fungera som vägledning för läns­styrelser och kommuner.

Författarna till rapporten menar att avloppsanläggningar ska anläggas så att marken kan ta upp fosfor och därmed minska utsläpp till vatten. I områden där det är möjligt skulle därmed kraven på fosfor vara mindre stränga. Det håller HaV med om och vi vägleder också kommunerna så.

Däremot menar vi att det finns en vetenskaplig samsyn att små avlopp bidrar till övergödningen. Orenat avloppsvatten riskerar också att ­sprida smitta bland människor och djur.

De modeller som används för att beräkna belastningen av fosfor från reningsverk, jordbruk och små avlopp utgår från tillgänglig kunskap och justeras mot uppmätta värden för att ta hänsyn till hur mycket fosfor som fastnar i mark och tas upp av växter på vägen till närmaste vattendrag. Beräkningarna (som tagits fram av konsortiet SMED, Svenska ­MiljöEmissionsData) visar att små avlopp står för en betydande del av utsläppen till hav, sjöar och vattendrag.

Björn Sjöberg avdelningschef, Havs- och vattenmyndigheten, HaV