Justitieminister Morgan Johansson (S) sade själv det självklara på regeringens presskonferens. ”Man kan tycka att det är konstigt att vi inte redan har den på plats.”
Ja, det är anmärkningsvärt att Sverige i slutet av 2017 fortfarande inte har en lagstiftning som gör det olagligt att delta i en terrororganisations verksamhet. Även om man inte specifikt själv skär halsen av oskyldiga människor.
Vi har sedan lång tid kunnat konstatera att svenska medborgare har rest utomlands för att delta i terror, mer specifikt ansluta sig till jihadistiska grupper som har begått närmast ofattbart grymma dåd, i många fall är det en terror angränsande till folkmord. Några av dessa förövare har återvänt, hur dessa ska hanteras är på många sätt oklart. Trots att de utgör en samhällsfara.
Lagarna har inte räckt till. På fredagen lämnade utredaren Stefan Johansson över sina förslag till ny lagstiftning på området, en utredning som tillsattes i samband med att Sverige drabbades av terrordådet på Drottninggatan i april.
Varje stat har ett ansvar för att göra sitt yttersta för att stoppa de individer som medverkar till grova brott mot mänskligheten eller folkmord. Det svåra har varit att hitta ett sätt att ställa även mindre uppenbara medhjälpare till svars. De individer som har underlättat för att andra ska kunna utöva terror, men själva kan spela ovetande om de värsta hemskheterna.
Den som bara kört lastbil, har underhållit datorsystem eller lagat mat åt de värsta mördarna. Den som har haft i uppdrag att locka andra att ansluta sig till saken. Den som har smörjt organisationens hjul med pengar och därmed bidragit till massmord och allehanda övergrepp.
Ramen för ”deltagande” är hyfsat vid. Till detta kommer också utredarens förslag att straffbelägga ”samröre” med en terrororganisation, exempelvis att sälja fordon eller vapen. Det borde räcka till.
Straffskalan framstår dock inte som tillräckligt avskräckande. I normalfallet ska straffet vara två år, i grova fall sex år. Den som åkt till Syrien och Irak för att på olika sätt bistå i Islamiska statens övergrepp kan, vid fällande dom, vara ute efter 24 månader eller till och med kortare. Samhällets markering borde i normalfallet vara starkare än så.
Deltagande i en terroristorganisation är redan förbjudet i våra grannländer i Norden. I stort sett samtliga EU-länder har detta lagfäst. En förklaring till det svenska dröjsmålet är att vi har varit relativt förskonade från terrorism, fram till i våras. Likväl är det ingen ursäkt. Terrorismen känner inga nationsgränser, tron att det drabbar andra men inte här har varit en falsk trygghet. Det tål att läras av.
Lagstiftningen som försvårar för terrorns verksamhet kommer att behöva kompletteras. I takt med att terrorgruppers rekrytering och kommunikation söker nya, dolda vägar, kommer också olika myndigheters möjligheter att bevaka, granska och gripa in att behöva uppdateras.