Mat och miljö då och nu

Övrigt2017-07-14 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik Replik till Marie Karlsten och hennes svar till ”Lantbrukardotter”. Gammal erfarenhet samt tidigare likaväl som modern forskning visar tydligt att de koncept (Marie Karlsten) MK så vurmar för inte har några förutsättningar att försörja jordens folk. Jag har tidigare bett MK redogöra för hur hennes drömtillvaro skall fungera. MK:s tystnad är mer än talande.

När barnen från Frostmofjället gav sig ut på sin nödtvugna vandring sysslade 70-80 procent av Sveriges folk med matproduktion. De klarade inte uppgiften då katastrofal brist på bland annat växtnäringsämnen rådde. Svält förekom.

I dag producerar färre än 2 procent livsmedel i överflöd. Konsumenter föredrar emellertid billig antibiotikabemängd och rikt besprutad importerad mat. MK, rikta din frustration mot de konsumenter som sätter röd prislapp före miljö.

En urgammal regel inom jordbruket säger att odlingsmarken skall lämnas ”vid like” (väl skött eller bättre) till nästa generation. Sveriges jordbrukare gör detta med den äran.

Lars Blomqvist

Läs mer om