Noll förståelse för vårt arbete

Övrigt2017-03-03 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik Svar till ”Vanlig förälder”, SN 2017-03-01.

Vi arbetar som lärare på Nyköpings Högstadium. Vi förstår att åsikter kan gå isär gällande hur en skola ska drivas, men din insändare – full av felaktig ”fakta” – gör oss både ledsna och upprörda. Ditt påstående att ”pedagogiken brister” är nedlåtande och visar på noll förståelse och sympati för vårt arbete. Vi kanske inte alltid får rätt förutsättningar, men det är orättvist att säga att lärarkollegiet på vår arbetsplats generellt har dåliga pedagogiska kvaliteter.

Du menar att ingen ”granskning” sker av lärare­ som sätter F, att vi säger att det är ”elevens fel”. Vad har du för belägg för det påståendet? Vi lärare sätter inte F lättvindigt. Ett eventuellt F i betyg föregås alltid av ­arbete för att få elev och vårdnadshavare att förstå vad som saknas, vad vi kan göra för att hjälpa eleven nå ­kraven för E och vad man kan hjälpa till med hemifrån.

Vidare skriver du gällande förberedelser inför nationella proven att du ”inte ens läst om att det förekommer”. Var vill du läsa om det, ­menar du? Ska vi skriva en ­artikel och publicera i SN? Vi arbetar­ hårt för att våra elever ska vara förberedda, dels genom det dagliga arbetet från den tidpunkt då de ­börjar årskurs 7, dels genom specifika övningar och arbetsuppgifter kopplade till de nationella proven. Den ”löpande ­information” du efterfrågar gällande ditt barns skolarbete hittar du med största ­sannolikhet med några få klick på klassens hemsida.

Slutligen nämner du i din text att vi på Nyköpings Högstadium skulle ha ”frivilliga utvecklingssamtal”. Så här är det: vi erbjuder utvecklingssamtal en gång per termin. Om vi inte får respons från vårdnadshavare påminner vi om att de bör boka tid för samtal. Men vi kan aldrig tvinga hit en vuxen människa.­ Utvecklingssamtal har vi med alla elever, men om en vårdnadshavare inte anser sig ha tid eller behov att närvara är det dennes val.

Om du har funderingar kring hur vi arbetar, kontakta oss gärna! Det är bättre än att sprida osanningar i lokaltidningen.

Elinor Blomberg, Göran Ekström, Anita Jonasson Blomqvist, Wictoria Lundmark, Ronald Rautenberg, Camilla Sundblad, Anna Thomsen, Jennie Wallström Arbetslag 2 (årskurs 9), Nyköpings Högstadium, Alpha.

Läs mer om