Öppet brev om läget på akuten

Söndagen den 12 november omkring klockan halv fem fördes jag med ambulans till Nyköpings lasarett med hjärtbesvär. Klockan 16.55 var EKG och övriga prover tagna och jag placerades i en transportsäng i korridoren på akutavdelningen.

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2017-11-27 11:19
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Där fick jag tillräckligt med tid för att få en inblick i personalens arbetsförhållanden. Jag såg ingen personal röra sig i normal takt. Alla småsprang vilket jag påpekade för några av sköterskorna och fick svaret att ”vi har inget val, vi försöker bara hinna med att utföra våra uppgifter. Vi har länge begärt att få bli några flera på avdelningen men får svaret att det inte ryms i budgeten.”

Klockan 21.50 kom en sköterska och tog ytterligare några prover. Några gånger under kvällen frågade jag personalen om jag inte blivit bortglömd men så var icke fallet. Klockan 02.15, alltså efter 9 timmar och 20 minuters väntan i korridoren, fick jag träffa läkaren. Jag frågade honom hur långt arbetspass han hade att avverka denna kväll och fick svaret 17 timmar. Jag undrade om det var på eget önskemål han ville­ tjänstgöra så länge men nej, han var tvingad till detta. Jag frågar om det kan vara rimligt?

Själv var jag färdigbehandlad av läkaren kl. 04.00 och helt ledbruten efter 11 timmars liggande i en obekväm transportsäng, som ju säkerligen inte är avsedd för att ligga i någon längre tid. Tog en taxi hem för att vila ut ­efter denna upplevelse.

Jag vill ha ett svar från Monica­ Johansson, som ju är ytterst ­ansvarig för landstingets sjukvård, om du tycker att detta är godtagbart. I SN har ju du slagit dig för bröstet och talat om att allt nu har vänt och är på väg åt rätt håll då bl.a. sjuksköterskorna fått det största lönelyftet i mannaminne. Vad hjälper det om de är för få för att klara av behoven? Kan det ha varit sämre än vad jag fick uppleva? Men pengar finns för höga tjänstemän och politiker. Jag behöver bara som exempel nämna fallet Jörgen Striem.

Nej, det är hög tid för mindre prat och mera verkstad och en sundare användning av våra skattepengar. Jag vill på denna sida i SN ha ditt svar på vad du konkret kommer att vidtaga för åtgärder för att jag och andra vid ev. kommande besök på akutavdelningen skall slippa uppleva det jag tvingades till denna aktuella söndagskväll.

Wolf Seiz

Svar direkt

Vad synd att du inte skrev eller ringde till mig eller ansvarig chef i anslutning till det inträffade, när det gått några veckor är det svårare att reda ut vad som hänt. Jag har haft kontakt med chefen på akuten och just den 12 november var det en intensiv kväll med många patienter som behövde hjälp. Jag kan bara beklaga att du känner att ditt besök inte var vad du förväntar dig, men hoppas att du ändå fått den vård du behövde. Som patient ska du känna dig trygg och väl omhändertagen och inte drabbas av den stress som våra medarbetare känner en sådan kväll, så jag ber om ursäkt för om du upplevde att de beklagade sig för dig. Arbetssituationen är givetvis något de ska ta upp med sin chef.

Från politiskt håll följer vi givetvis både vistelsetiderna och antalet besök på akuten för att se om de åtgärder som satts in har gett effekt. Med respekt för att varje dag inte är den andra lik så har vistelsetiderna på akuten i Nyköping gått ned från i snitt 3 tim och 37 min till 3 tim och 8 min under 2017. Sedan ser statistiken olika ut beroende på medicinsk åkomma och därigenom vilken läkarspecialitet patienten behöver träffa. Det är alltid den medicinska prioriteringen som gäller och därför kan en patient få vänta om det kommer in någon med högre prioritet. Trots minskade väntetider så har antalet besök ökat jämfört med förra året ökat med 900 st, d v s ca 82 i månaden. Akuten i Nyköping är alltför underdimensionerad och ibland när det är mycket ­besök är det tyvärr så att ­patienter får ligga i korridoren på britsar. När den nya akuten som planeras blir klar hösten 2021 kommer det finnas mer utrymme och detta problem kommer att minska.

När det gäller läkarens arbetstid så följer vi givetvis vårt kollektivavtal med Läkarförbundet. Vi har tidigare diskuterat läkarnas arbetstider med läkarförbundet och från deras håll finns inget intresse av att gå ifrån det befintliga joursystemet. Givetvis ska det trots ibland långa arbetstider vara patientsäkert och vi följer även detta samt hur alla våra medarbetare upplever sin arbetsmiljö i vår medarbetar- och säkerhetsenkät.

Jag skrev tidigare att vi följer läget för att se om de åtgärder som satts in gett effekt. Det handlar om att rekrytera fler, behålla fler, underlätta för medarbetarna, se till så att patienten hamnar på rätt vårdnivå och förhoppningsvis inte ens behöver komma in till akuten. Som du skriver har vi höjt lönerna rejält för sjuksköterskorna på akuten. Vi fyller på med undersköterskor och vi tar in andra medarbetarekategorier än sjukvårdspersonal för att förbättra deras arbetssituation. Det finns verkligen inget budgetstop att anställa sjuksköterskor som du skriver. Vi har under det senaste året både utökat öppettiderna och inrättat lättakuter på ett flertal av våra vårdcentraler för att underlätta för patienten att välja rätt vårdnivå. Vi kan i vår uppföljning se att det är runt 10% av patienterna på akuten som är vad vi kallar mångbesökare. Här görs ett arbete för att utveckla våra mobila team samt att tillsammans med vårdcentralerna och kommunerna se till så att dessa inte behöver åka in till akuten. Vi gör allt detta för att du som patient ska få en så bra vård som möjligt och för att vi ska bli en ännu mer attraktiv arbetsgivare.

Du får gärna höra av dig till både mig och till verksamhetschefen för att ge dina förslag på hur vi ska förbättra situationen ytterligare.

[bild nr="2"]

Monica Johansson (S), landstingsstyrelsens ordförande

Läs mer om