Rädda den inhemska matproduktionen

Köp svensk mat, uppmanar insändarskribenterna. Det är viktigare än någonsin i dessa kristider, menar de.  FOTO: STINA STJERNKVIST/TT

Köp svensk mat, uppmanar insändarskribenterna. Det är viktigare än någonsin i dessa kristider, menar de.  FOTO: STINA STJERNKVIST/TT

Foto: Stjernkvist/TT Stina

Övrigt2018-05-24 13:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Torkan I sommar har lantbrukare drabbats av torka som gör att maten till djuren kommer ta slut och de som odlar spannmål kommer få mycket mindre skörd. Fler djur än planerat kommer att slaktas och de som odlar säd kommer ha mindre att sälja. Köerna till slakterierna är långa och de som nu anmäler djur till slakt kan få vänta till våren 2019 för att få sina djur slaktade. Då är vinterfodret sedan länge slut.

Det är en katastrof för lantbruksföretagarna som är så viktiga för Sveriges möjlighet till frihet och oberoende. Det behöver ske saker både på kort och lång sikt. Det behövs ekonomiska medel både till de med djurproduktion och de med spannmål. Vi behöver ändra regelverket då det i dag inte är tillåtet att slakta på den egna gården och sedan sälja det direkt till konsumenten, här behövs ett undantag, eftersom köerna är så långa till slakterierna.

De offentliga köken behöver sätta fokus på att köpa frysta svenska produkter under det kommande året, det kommer finnas gott om det på grund av att en stor mängd djur slaktas samtidigt. Som privatpersoner kan vi också välja det frysta köttet när vi handlar i butiken eller direkt hos lantbrukaren. Vad kan vi göra på lång sikt? Öka kraven ytterligare i våra offentliga upphandlingar så att svenska produkter i första hand inhandlas.

Det gäller både animalier och vegetabilier. Det är genom att välja svenskt som vi kan ha ett fortsatt lantbruk som är livskraftigt och hållbart. Som privatpersoner kan vi göra det samma. Köpa svenskt.

Varför ska vi ha inhemsk matproduktion, det finns ju mat att köpa utomlands? Jo för att vi ska vara mer självförsörjande på mat. I dag är cirka 50 procent av maten vi äter svensk och tillgången kommer minska på grund av att fler djur tvingas till slakt.

Vad händer vid en större kris i världen och Sverige blir avskuret genom krig eller en naturkatastrof? Hur får då storstadsbor och de som inte är lantbrukare mat på bordet?

Vi vill ha ett hållbart svenskt lantbruk som ger en trygg och säker mat på bordet.

Martina Johansson 1:a namn på riksdagslistan för C i Sörmland Martina Hallström 1:a namn på kommunlistan för C i Nyköping

Läs mer om