Restabud på borggården: Fest på räddade grönsaker

Cirka 50 kilo grönsaker och säckvis med bröd räddades från att slängas i soporna i lördags. I stället lagades det mat på resterna på årets restabud på Borggården i Nyköping.

Både vuxna och barn kom till restabudet.

Både vuxna och barn kom till restabudet.

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2017-09-04 17:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Flera hundra personer bjöds på soppa på Borggården i lördags och all soppa var gjord på räddade grönsaker. Ingredienserna var alltså grönsaker från restauranger och affärer i Nyköping som annars skulle ha slängts i soporna. Och det var det som var hela tanken med restabudet. Att uppmärksamma resursslöseriet med matsvinn som leder till stor påverkan på klimatet.

Landshövding Liselott Hagberg invigde restabudet med ett tal. Maten lagades på plats på borggården av kockar från olika aktörer som deltar i projektet mot matsvinnet.

– Kockarna fick slita och de var verkligen grymma, säger Karin Sundby som är projektledare.

Föredrag hölls också för att ge inspiration om hur man kan fortsätta arbetet med att slänga mindre mat.

– Det var en riktigt lyckad dag och jag tror att folk får en tankeställare. Jag hoppas också att folk gick därifrån med en känsla av att det går att göra mycket när man är många, säger Karin Sundby.

Förhoppningen är att det ska bli en årlig fest och att idén ska kunna kopieras. Redan har andra kommuner hört av sig med förfrågningar.

Under hösten fortsätter projektet mot matsvinn i Nyköping med så kallade idélabb för alla deltagare. I dagsläget är 15 aktörer med i projektet och de kommer från såväl producenter som butiker, restauranger och avdelningar inom kommunen. I tre workshops ska de mötas för att analysera hur problemet ser ut för att sedan finna lösningar för att minska matsvinnet. Och fler kommer att bjudas in.

– Vi kommer att bjuda in brett. Beroende på vad vi kommer fram till i problemanalysen kan vi sedan titta på hur vi går vidare. Ju djupare och bredare vi kan analysera problemet desto bättre blir lösningarna.

Restabudet fick 200000 kronor i stöd av Nyköpings kommun.