Fornminnen Landshövding Liselott Hagberg tar i sin krönika i SN 170729 upp vikten av att bevara och återge de sörmländska fornminnena. Och att värna och känna stolthet över, som hon också skriver.
Håller helt med Liselott om detta. I vår närregion här i Sörmland är det mycket tätt med fornminnen från olika tidevarv. Hela Sörmland präglas av gravhögar från vikingatid och tidigare, rikast i landet med fornborgar, runstenar, rösen från bronsålder (kanske tidigare), domarringar, hällristningar, skeppssättningar och mycket mer!
Nu är det så att återgivningen av nämnda kulturarv inte sköts speciellt snyggt i Sörmland.
Jag vet inte hur många gånger man kommit till platser där det saknas skyltar/information om fornminnena eller att texten av väder och vind är oläslig. Eller att texten är helt borta. Vems är ansvaret?
Länsstyrelsen, Sörmlands Museum, Riksantikvarieämbetet? Knappast kommunerna vad jag förstår. Eller kanske ansvaret skall läggas på respektive kommun? Vidare skulle Sörmland med dess enorma kulturarvsskatt här kunna marknadsföras till besöksnäringen på ett helt annat sätt än vad som görs idag. Något för den nya tankegången på Region Sörmland kanske? Sörmland som homogen del av Sverige bör stärkas, idag är det alltför starka täta vattenskott mellan de olika sörmländska ”regionerna”.
Det nya Länsmuseet i Nyköping kan man ju hoppas på att de återger publikt vad Sörmland erbjuder i fornminnen. Men som sagt, så mycket mer går att göra, inte minst i skolundervisningen-hembygdskunskap. Finns den kvar? Hembygdsföreningarnas kunskap bör också tas i beaktning och involveras i besöksnäring/undervisning i högre grad än vad som idag görs. Berg&Järnhanteringen i Sörmland har också sedan medeltid varit omfattande och betydande för landets ekonomiska utveckling och här finns också mycket att göra för att binda samman olika bruks historia, befintliga bruksmuseer mm till ett mer övergripande publikt återgivningssätt än vad som gjorts eller finns idag.
Sörmland kan bli så mycket mer!
Torbjörn Andersson