Replik Landstingsråden Monica Johansson (S) och Jacob Sandgren (S) har i en replik (SN 6/2) kommenterat några framförda påpekanden från min sida:
- Att landstinget snart har lika många journalister anställda som på Södermanlands Nyheter.
- Att hyrsköterskor anställda via företaget Orange på Akutvårdsavdelningen i Nyköping borde anställas direkt. Till fromma för både landstingets och sköterskornas ekonomi.
I raljerande och föraktfullt tonläge – Detta är givetvis helt felaktigt! – tillbakavisas mina påpekanden med att första påståendet är lögn och att hyrsköterskorna redan fått fast anställning. Landstingsråden avslutar i blint raseri – Syftet är att vinna röster till VfP med svepande anklagelser och osanningar!
Mest intressant och illavarslande är de påståenden från min sida som landstingsråden inte kommenterar – Planerna för Nyköpings lasaretts omvandling modell Katrineholm. D.v.s. undan för undan nedläggning av akutvård för allt som kräver en dygnet runt öppen operationsavdelning.
Osvaret (bristen på svar) går inte att misstolkas. Planerna fortskrider för fullt enligt den modell som i Slovakien och andra mellaneuropeiska länder kallas Salamimodellen. Där ansvariga politiker med korslagda fingrar, gärna i skydd av döda investeringar (nya hus t.ex.), skiva för skiva skär ned skattefinansierad verksamhet fram till nedläggningsdagen.
Vad beträffar antalet journalister finns på SN:s redaktion totalt cirka trettio. På landstingets informationsavdelning jobbar enligt tillgänglig uppgift ungefär tjugo. Förstnämnda har, liksom överallt i landet, de senaste åren minskat i antal på samma sätt som sistnämnda, liksom överallt i landet, har växt.
Under ett arbetsbesök på Akutvårdsavdelningen måndag f.m. passade jag på att gratulera personalansvarig chef och två stycken hyrsköterskor till de nya tillsvidareanställningarna. Alla tre såg ut som levande frågetecken.
Anders Mansten ledamot i landstingsfullmäktige (Vfp) och läkare