Skola En altruistisk samhällstanke är att vuxna har ett kollektivt ansvar för ”alla ungdomar” och några av de grupper som förvaltar den tanken är föreningsledare, nätverkande föräldrar och skolpersonal. De har en tro på att de i varje vardagsmöte kan göra skillnad.
Alla vi som verkar i dessa minihjältars närhet har förmånen av att äga motbilder till de vardagssamtal och mediala forum där allehanda röster i generaliserande ordalag avfärdar hela verksamheter som odugliga.
Det må så vara att rösterna påtalar verkliga problem, men utan balans och nyans kan eldsjälarna slockna och den kollektiva ansatsen falna.
Att exempelvis spela ut högstadieskolor mot varandra underminerar den entreprenörsanda och pedagogiska strävan som är utmärkande för Nyköpingsalternativen.
Det är ett, för en småstad, digert och mångfacetterat smörgåsbord som erbjuds.
En skola understryker kristen värdegrund samt en familjär anda, en annan aktör har utvecklat arbetssätt så att hand och huvud samverkar i lärprocessen och ett alternativ främjar individualisering och flexibla undervisningsformer för att alla ska arbeta i sin takt.
En skola vill med en tydlig pedagogisk plattform utveckla moderna och ämnesövergripande arbetssätt, ett alternativ har plockat russinen ur montessoripedagogiken samt erbjuder en färdighetsgaranti och slutligen finns en skola som erbjuder profilfördjupning och som i vardagen skapar en integrerad återspegling av vårt nutida samhälle.
Det är närmast omöjligt att veta vart man bäst stimulerar barns lärande samt förbereder dem för att verka i samhället, det vill säga läroplanens kärnvärden.
Alla skolor har sina styrkor och utmaningar, men tillsammans ökar de sannolikheten för att var och en av eleverna ska ”hitta hem” i en för dem trygg skolmiljö.
Om den insikten blir allmän skapas ett solidariskt skolklimat med en rad stolta aktörer och en armada av vuxna som finns där dagligen för ”våra gemensamma ungdomar”.
Crille Isaksson lärare på en av ovan beskrivna skolor