Politik Var sjätte person i Sverige, som är 65 år eller äldre, har en inkomst som innebär risk för fattigdom. Det är en något högre andel än bland äldre i andra nordiska länder.
Det kan ju bero på att nya siffror från SCB visar att dagens pensionärer i snitt bara får ut knappt 49 procent, mindre än hälften, av sin slutlön i allmän pension. Lägger man till både tjänstepension och privat pensionssparande är snittet runt 64 procent. Det var helt klart bättre förr när det gäller allmän pension.
Samtidigt har den stora majoriteten av våra ledande politiker, i många år sagt, att den oerhört generösa migrationspolitik man har förordat, är lönsam och går med vinst.
Kan man inte då börja pytsa in ”dessa vinstpengar”, i det allmänna pensionssystemet som bevisligen bara blir sämre och sämre?
Fast riktigt orolig blir man, när överskottet i kommunsektorn för 2016 inte räcker till. För låneskulden fortsätter att öka till rekordnivåer bland landets kommuner. Det mest skrämmande är nog, när den nu spränger 600-miljardersvallen. Att det som lånas upp, i allt högre grad, även går till kärnverksamheten driften. Kommuninvest beräknar att 15–20 procent av lånen ligger där. Allt detta sker alltså även under en högkonjunktur.
Solidarisk fördelningspolitik har vi hört många sossar prata om, i alldeles för många år. Tyvärr har den inte på långa vägar, kommit alla arbetare/pensionärer till del. Så statsministerns återkommande tjat om den ”Svenska modellen”, blir ju bara ett ironiskt och fasadpolitiskt spel, som inte speglar verklighetens vardag.
Peter Skoglund