65+ I dag är personer över 65 år en fjärdedel av valmanskåren. Trots detta finns det bara 2,6 procent av äldre i riksdagen. Hur det är i Nyköpings kommunfullmäktige är en väl dold hemlighet men troligen är situationen där likadan.
Många seniorer har idag en god hälsa långt efter fyllda 65 år. De är en outnyttjad potential för hela samhället. Att som idag inte få fortsätta att arbeta efter 67 år är ett slöseri med resurser. Den övre gränsen måste höjas eller varför inte helt enkelt tas bort. Detta får inte inkräkta på de som idag har tunga fysiska arbeten och inte orkar arbeta så länge. För dessa måste det finnas en möjlighet att antingen byta till ett lättare arbete eller gå i pension tidigare.
Men dagens svenska samhälle har en klar åldersdiskriminering. Vi missar att ta tillvara den vilja till samhällsengagemang och förmåga att delta i hela samhällets utveckling som finns hos den äldre befolkningen. För den enskilde är behovet av att vara efterfrågad och en del av samhället avgörande för att få ett bra liv med hälsa under lång tid.
Vissa har hänvisat till att äldres erfarenhet tas tillvara i de pensionärsråd som finns i kommuner och landsting. Det är rent ut sagt löjligt. Bara för att man fyllt 65 år är man inte enbart intresserad av äldrefrågor. Den erfarenhet och kunskap som finns försvinner inte över en dag. Samtidigt fungerar dagens så kallade pensionärsråd synnerligen dåligt. Flera politiker tycks tro att bara man informerar om äldrefrågor i lagom dos så tillgodoser man behovet av att få vara med. Sedan lyssnar man inte ens efter vad som sägs från pensionärsorganisationernas representanter utan låter det vara trots att dessa har mycket god erfarenhet och stort kunnande samt representerar många medlemmar.
Det enda riktiga är att se till att också personer över 65 år finns med på valbar plats i alla kommande val. Åldersdiskrimineringen måste upphöra.
Britt-Marie Rönnbäck