Trafiksäkerheten dålig på Aspaleden

Övrigt2017-05-02 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Oxelösund Mellan Sunda trafikplats och SSAB i Oxelösund finns Aspaleden, cirka 2,5 kilo­meter lång. Den avlastar tät­orten tung trafik och farligt gods. Vägen nyttjas även av SSAB:s anställda (cyklande som bilburna) samt för vissa återvinningstransporter. Oskyddade trafikanter har förgäves ­klagat på dålig trafiksäkerhet. Nu vill kommunen i stället­ satsa millioner på Aspaleden för att serva den tunga trafiken bättre. Aspaleden har ett övergångsställe, obevakat och ­beläget vid påfarten från ­motorvägen. Det används av gående och cyklister, mest skolbarn, äldre människor och kommunanställda för att ta sig mellan Frösäng och Ramdalen/Sunda. Då övergångsstället ­ligget i motlut, ges inte alltid fotgängarna företräde. Många förare av tyngre fordon tycks inte vilja ”tappa fart” genom att stanna. Något som gör övergångsstället mycket farligt.

Vid Aspaledens sträckning i närheten av Kyrkogården, finns en dåligt utmärkt gång- och ­cykelpassage. Den brukas av boende vid Vivesta och Aspa samt av alla som vandrar Sörmlandsleden. En osäker övergång.

Aspaleden hade tidigare två ­meter breda, asfalterade vägrenar. Efter att en extra körbana märkts ut mellan Vattentornet och SSAB, har den norra vägrenen minskats till 40–50 cm. ­Utrymmet är otillräckligt för fotgängare, cyklister och mopedister. Hastigheten på nämnda sträcka har höjts till 80 (!) km. Tyngre fordon, ofta med längder över 20 m, stryker tätt intill människor som befinner sig på vägrenen. De utsätts även för en tryckvåg.

Dåligt förankrad last på vissa fordon hamnar på vägkanter eller i slänter. Det är mest lätt avfall, men även tyngre saker som brädor, metall eller plastföremål. Fotgängare eller ­cyklister är i riskzonen.

Oskyddade trafikanters ­säkerhet har uppenbarligen glömts bort av trafikplanerarna. Så även regeringens kampanj att göra det lättare och säkrare att cykla.

Olle Brennius

Läs mer om