Gasterminal SSAB ska ändra sin produktion och för den behöver man naturgas. Bra! Men man vill inte ha en gasterminal inne på sitt område. Så man lastar över problemet på lokalsamhället.
Nu är det så vist ordnat i Oxelösund att SSAB äger Oxelösund Hamn AB tillsammans med Oxelösund kommun. Det beslutas att hamnbolaget ska fixa gasterminalen. Man pekar raskt ut Upplag D i hamnen. Bildar ett ny bolag för gasterminalen, OxGas AB, och kommunen börjar arbeta med en detaljplan för området. Hamnen skickar in en ansökan om miljöprövning.
När man inför nya farliga verksamheter är det viktigt att utreda alla möjliga risker. Vänder på varje sten. Gissa då om vi blev förvånade när man föreslår Upplag D i hamnen och bara göra en riskanalys för hamnverksamheten. Gasterminalen föreslås ju bl.a. ligga nära bostadsbebyggelse och med kanske tusentals transporter per år, förbi bebyggelsen i centrala Oxelösund. Naturgasen är flytande och nedkyld till -160 grader. Vad händer om en tankbil välter i rondellen på Föreningsgatan, kan gas rinna ut och in på Järntorget då? Och vad händer om den dessutom antänds? Är ingen orolig?
Etableringen av en gasterminal skapar risker, som vi kanske inte ens kan förutse idag. Det behöver vi prata om!
I Oxelösund är det tyst. Man biter inte den hand som föder en och är man anställd i kommunen, hamnen, SSAB eller någon av leverantörerna till någon av dem, så kan jag förstå att man är tyst. Vi ser ett demokratiproblem här. Men vi måste hjälpas åt att förutse och förebygga alla risker vi kan tänka oss. Det gäller att vara kreativ och att alla kan prata fritt!
Miljöprövningsdelegationen i Uppsala har nu avslagit ansökan, för att det saknas detaljplan men också för att man inte belyser omgivningsfaktorerna. Det visar att myndigheterna fungerar i Sverige. Men hur är det ställt i Oxelösund? Är kommunen kapabel att bedriva en opartisk myndighetsutövning? Kan man det med ägarintresset i hamnbolaget, när kommuninvånarnas intressen står mot hamnbolagets?
Nils & Christina Nylander