Landsbygden Den 19 mars presenterade regeringen Landsbygdspropositionen som verkligen rör oss som bor på landsbygden. Stadsministern höll pressträff och sa bland annat: ”Vi har naturrikedomar, skog runt om i landet, vi har en livsmedelsproduktion som är oerhört viktig, en besöksnäring där många av oss som bor i städerna vill åka ut till – och då måste man veta att de som bor där ska ha goda möjligheter under hela året och inte bara när stadsborna kommer.”
Kan man i Nyköpings kommun bortse från uttalandet om att landsbygden bara är till för stadsborna? Det är därför intressant att få veta: När inriktar Nyköpings kommunledning, oavsett partifärg, bostadsbyggandet främst för Nyköpingshem, till fördel för Tunabergshalvön så att flera barnfamiljer kan få tillgång till det som statsministern antyder? (Politisk inriktning och vilja behövs!)
Vi vill att skola, affär, kommunikationer, näringsliv, hemtjänst, distriktssjuksköterska, bra vägnät samt övrig service (reparation av broar) ska finnas även i framtiden.
OBS! Vi på Tunabergshalvön betalar in ca 100 miljoner kronor i kommunalskatt varje år! Vi vill att Tunabergshalvön ska vara en levande landsbygd med invånare året runt även i framtiden! Vi är naturligtvis också angelägna om att besöksnäringen får blomstra även i fortsättningen genom att storstadens invånare besöker landsbygden men … Det får inte ske på bekostnad av att landsbygden avfolkas!
Glädjande att så mycket (åtminstone i ord) ska satsas på landsbygden! Ovanligt men … vi har hört det förut!
Kan det verkligen bli verklighet av de vackra orden? Kan vi nå ett mål med tio nybyggda marklägenheter för till exempel 55+ i Nävekvarn, innan 2020, som gör att barnfamiljer kan köpa äldre fastigheter i härliga och natursköna Nävekvarn? Bara några minuter från havet! Vi vet att tjänstemännen tänker positivt i ärendet! Det vore intressant med synpunkter om det, relativt enkla, målet från de största partierna i Nyköpings kommun!
Lars Waern