Omgörningen av Tovastugan är ett kulturmord, anser pseudonymen Bo Oscar. FOTO: LÄSARBILD

Rädda Tovastugan!

Insändare
annons

Det här är en insändare med syfte att påverka. Det är läsare och andra externa skribenter som skriver texterna och det är deras egna åsikter som förs fram, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

Kulturarv Tovastugan byggdes på 1600-talet och flyttades 1951 från en udde i sjön Båven till sin nuvarande plats mellan Nyköpingshus och Hamnvägen. Den har unika tak- och väggmålningar och ska tillsammans med några andra, när­liggande byggnader bidra till den värdefulla och öppna ­kulturmiljön kring slottet.

Men numera är platsen kringgärdad av staket och ­innanför detta har en tivoliartad inredning fått breda ut sig. Några meter från Tovastugan har man på en mycket hög stubbe byggt ett flera­ ­meter högt torn i tryckimpregnerat virke där folk ska sitta­ och äta. Vid ena gaveln står en enorm TV-skärm och bredvid tornet är en stor, ful bar för ölutskänkning uppställd. ­Litet längre bort finns en ”sandstrand” med en ynklig palm i mitten! Där­utöver trängs ­diverse tält och en mängd möbler av varierande standard och utseende om utrymmet. Sammanfattningsvis ett gediget kulturmord.

Sörmlands museum äger Tovastugan. Men marken tillhör kommunen, som hyr ut området till en restauratör. Denne måste naturligtvis få möjlighet att tjäna sitt levebröd. Kommunen tycks dock ha släppt alla ambitioner om en sammanhållen och värdig miljö för att i stället få en hyresintäkt. Vissa av de ”installationer” som gjorts torde kräva bygglov. Har kommunen verkligen beviljat det? Nog borde man förstå att Tovastugan är något unikt som måste räddas från nuvarande förnedring.

Bo Oscar

Läs mer om dessa ämnen

Insändare
annons

Mest delat denna vecka