Regelverk får inte äventyra skattemedel

Insändare

Det här är en insändare med syfte att påverka. Det är läsare och andra externa skribenter som skriver texterna och det är deras egna åsikter som förs fram, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

Replik I måndagens tidning försvarar Hälsovals chef, Asghar Farahani, öppnandet av den nya privata vårdcentralen Nyckeln. Detta efter min tidigare kritiska insändare. Jag ifrågasatte dock inte att öppnandet av vårdcentralen har följt landstingets ”regelbok”, och inte heller ifrågasatte jag Hälsovals bedömningar. Det jag ifrågasatte var hur landstinget använder skattebetalarnas pengar! Och där är ”regelboken” och andra politikerbeslut självklart centrala faktorer.

Och återigen: på vilket sätt är det kostnadseffektivt med en pytteliten vårdcentral i Nyköpings centrum, där det redan är nära till tre etablerade vårdcentraler?

Min andra och mer centrala frågeställning rörde dock hur en ny privat vårdcentral finansieras innan den får ersättning för sina listade patienter? Är det inte landstinget som står för risken och sedan den privata ägaren som får vinsten, om vårdcentralen skulle löna sig?

Asghar Farahani kommenterade heller inte mitt ifrågasättande av att den pressade primärvården för närvarande är avgiftsfri. Ett förhållande som förvisso helt är baserat på tidigare politiska beslut.

Marco Fronzaroli psykolog i primärvården

Läs mer om dessa ämnen

Insändare