Insändarskribenten Fredrik Derefeldt vill att alla i Svenska Akademien ska avgå. FOTO: LARS PEHRSON/SVD/TT

Samtliga ledamöter måste avgå – in med nya

Insändare

Det här är en insändare med syfte att påverka. Det är läsare och andra externa skribenter som skriver texterna och det är deras egna åsikter som förs fram, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

Akademien Så var de bara 12 och strax efter 11, de aderton, vilket innebär att nu kan de inte ta viktigare beslut, få nya ledamöter själva. Ledamöterna i Svenska Akademien bryter mot punkt efter punkt i sina egna, om än omoderna, men gällande stadgar. De bryter mot heder, jäv och smutskastar varandra till höger och vänster. Att få in nya ledamöter som är villiga att sitta bland ett gäng egoister som inte bryr sig om varken akademien eller lagar och reglera utan bara sig själva.

Efter Horace Engdahls fruktansvärda och arroganta debattartikel mot Sara Danius, som numera lämnat sin stol har han inte någon heder kvar, om han nu hade det innan. Då kan man se vad det står i akademiens stadgar paragraf 19, om än omoderna men gällande:

”XIX. §. Beträdes Ledamot med något som emot heder och ära går, varde han för alltid utesluten.”

Alltså ska han uteslutas på livstid. Det finns bara ett alternativ. Ut med samtliga ledamöter och in med nya som lever i nuet och inte det förgångna, och det brådskar med tanke på att en Nobelpristagare skall utses. Vem vill komma tillbaka efter att ha blivit skymfad på ett sätt av Horace Engdahl som jag trodde var helt främmande för en person med den bakgrunden som han har är en gåta.

Att sådan smutskastning på varandra från höger och vänster skrämmer mig. Just nu är mitt förtroende för Svenska Akademien mindre än noll, och det lär inte bli bättre förrän alla lämnat sina platser och nya tagit plats.

Fredrik Derefeldt

Läs mer om dessa ämnen

Insändare