Magasinet, järnvägsbron, ”likboden”, överallt finns denna grafitti, skriver insändarskribenten. FOTO: CHRISTER CARMONIUS

Skattefinansierad skaparglädje?

INSÄNDARE
annons

Det här är en insändare med syfte att påverka. Det är läsare och andra externa skribenter som skriver texterna och det är deras egna åsikter som förs fram, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

I somras kunde sommarlediga ungdomar glädja sig åt Skaparfestivalen, en festival som utvecklade deltagarnas kreativitet, bland annat sinnet för färg och form.

Vårt dagliga blad, Södermanlands Nyheter, sjöng Skaparfestivalens lov i en rejäl artikel. Av Skaparfestivalens kursplan framgick att en av de kreativitetsutvecklande begivenheterna var graffiti.

Skaparfestivalen finansierades av bland annat Nyköpings kommun och Södermanlands landsting (Södermanlands museum) och genomfördes av Studiefrämjandet.

I takt med att utbildningen levererades exploderade delar av centrala Nyköping i härliga kulörer och nykomna graffitiverk.

Någon kanske ifrågasätter Skaparfestivalens betydelse för graffitispridningen men jag påstår att det finns ett betydande samband i tid och rum.

Idag ser vi målarmästarnas alster på till exempel: kulturhuset Magasinet, brofästena till järnvägsbron över ån, ”Likboden” inom S:t Annaområdet, Smådjurskliniken, elcentralen vid nyrestaurerade Perioden, trädstammar längs ån och husfasader längs Brunnsgatan och så vidare.

Frågan är om graffitikonsten i den form den nu exploderat i Nyköping skall initieras av Nyköpings kommun med fler och bekostas av skattekollektivet? Helt riktigt o logiskt är det sålunda skattekollektivet som skall ta notan och göra rent efter målarkluddarna, eller?

Christer Carmonius

Läs mer om dessa ämnen

InsändareKonst
annons

Mest delat denna vecka