Därför vill jag ändra på vår syn på tid, pengar och arbete

Sommarläsning2016-08-12 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sommarläsning För att vårt samhälle ska fungera, för att vi ska ha tid att lyssna på varandra, för att vi ska få vara olika, för att vi ska ha tid och ork att öppna dörren för människor på flykt.

För att inte modlösheten, maktlösheten och likgiltigheten ska ta över.

Det kräver mod att lyfta blicken och se längre än näsan räcker. Det kräver mod att inte blunda när vi ser ett barn fara illa, en arbetskamrat bli mobbad, en chef smita undan sitt ansvar, politiker såväl som entreprenörer främst gynna sig själva och så vidare.

I sommar har jag tidvis känt mig modlös. Jag har varit i stort behov av tröst. Allt kaos i världen, hat och hot, fruktansvärda övergrepp gör mig så sorgsen. Samtidigt arg. Ibland orkar jag inte se, jag går ut i min trädgård och njuter av fjärilarna som svärmar, blir lycklig av doften av blommor, smaken av hallon och tomater, ett gott glas vin tillsammans med min käraste, grannar och vänner i vår trädgårdspaviljong.

Jag ber ofta bönen: Ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan och förstånd att inse skillnaden.

Jag orkar inte längre skriva till politiker och delta i demonstrationer lika ofta som jag gjort tidigare i mitt liv. Väljer ofta att bara vara. Men jag vill inte tappa hoppet om att kärlek och generositet ska rädda vår värld och rå på girighet, rädsla och maktbehov.

Därför blir jag så glad att Ifrah Ali i Brandkärr har startat Kvinnornas Utvecklingsgrupp, där kvinnor kan få stöd att ändra sin syn på sig själva och sitt nya hemland. Ifrah Ali vill öppna ögonen på oss Nyköpingsbor och ändra vår syn på unga kvinnor med ursprung i ett annat land.

Jag blir så glad över mötesplatsen Magasinet där Kulturföreningen Bergatrollen har dörren öppen och inbjuder till skapande i många former. 22-24 juli var det Skaparfestival då många kom och slöjdade, återbrukade, spelade och umgicks. Vi lär med handen – handen minns menade Aristoteles redan för drygt 2 000 år sedan. Och senare forskning visar att kreativa händer är en förutsättning för vårt samhällsbygge och vår kultur. Göran Lundborg, tidigare överläkare vid Handkirurgiska kliniken vid Skånes universitetssjukhus i Malmö, ger i sin senaste bok Handen och hjärnan: Från Lucys tumme till den tankestyrda robothanden (Atlantis 2011) en bred skildring av händernas betydelse i våra liv, liksom inom evolutionen, konsten, musiken och litteraturen.

Jag blir så glad över att vårdpersonal från norr till söder slår larm och samlar sig och stärker varandra i aktioner för en vård bortom semesterkaos, övertid, omänsklig arbetsbelastning och låga löner. En vård där alla kan uppleva trygghet och där personal får förutsättningar att ge den vård lagen kräver och de själva brinner för att ge.

Den 4 september kommer det att anordnas manifestationer runt om i landet, också i Nyköping. Jag kommer. Parollen är: "Slut på rean – en annan vård är möjlig." Och jag vill tillägga: En annan värld är möjlig – när och om vi förändrar vår syn på tid, pengar och arbete.

Hild Lorentzi

Läs mer om