Torkan i Sverige slår hårt mot bönderna. Stigtomtabon Eva Boëthius vill kräva att kommuner, landsting och andra myndigheter köper in svenskt kött. Foto:

Stigtomtabonde: Svältkatastrof i Sörmland – kräv att kommunerna köper svenskt kött

Insändare

Torkan i Sörmland och Sverige slår hårt mot bönderna. Uttorkade hagar och fält leder till brist på foder. Köerna till slakterierna är långa – i januari 2019 finns tider. Stigtomtabon Eva Boëthius vill kräva att kommuner, landsting och andra myndigheter köper in svenskt kött.

Det här är en insändare med syfte att påverka. Det är läsare och andra externa skribenter som skriver texterna och det är deras egna åsikter som förs fram, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

Vi har vant oss vid att läsa om katastrofer runt om på jorden, långt ifrån oss själva. Man fredar sitt samvete och skänker en slant, stackars människor långt där borta. Men nu är det faktiskt här det gäller, till och med just här i vår egen kommun. Det är svältkatastrof i så stora delar av Sverige att det inte går att vända sig till grannen för att skaffa hjälp, och det som behövs är så skrymmande att det är mycket svårt att transportera långa sträckor.

Torkan i Sverige, och delar av Norge, Danmark och norra Tyskland är så svår att det inte finns någon mat för betande djur. Bönderna är tvungna att utfodra med det lilla foder de har lyckats bärga i torkan och som de skulle ha till djuren i vinter. De måste nu slakta sina djur, många har bråttom innan djuren svälter. Men nu kommer det riktigt otäcka, det finns ingen plats på slakterierna! Köerna är så långa att inga nya djur kan slaktas förrän i slutet av januari 2019.

Nu gäller det att vi alla ställer upp och ser till att det blir större utrymme på slakterierna genom att köpa svenskt kött så köerna minskar. Jag tycker ju förstås att man alltid ska göra det och slippa ta in antibiotikauppfött kött, men nu är det livsviktigt. Köp svenskt kött och frys in! Ställ krav på butikerna att nu måste vi bara sälja svenskt kött.

Det är faktiskt inte bara för djurens skull vi behöver göra en insats. Hur tror ni att djurägarna mår när hela deras livsverk går under? Hur känns det att ha djur som börjar skrika efter mer mat, bättre bete och inte kunna göra något? Man talar idag mycket om arbetsmiljö, folk går in i väggen och så vidare. Hur ska vi kunna förhindra att våra bönder går under?

Katrineholms kommun har, enligt Katrineholms-Kuriren, lovat att bara servera svenskt kött i sin verksamhet.

Gotländska butiker säljer endast svenskt kött.

Flens kommun serverar bara närproducerat i sina skolor.

Vad gör Nyköpings kommun?

Det är dags att få en förändring. Vi tar fram lagar och föreskrifter för svenska bönder hur de ska föda upp sina djur. Bra lagar och ofta utmärkta föreskrifter, men det kostar att följa dem. Det blir en betydligt dyrare uppfödning, den bästa, men dyraste i världen och vi ska vara stolta över den. Men då måste baske mig alla myndigheter, kommuner och landsting sluta köpa in importerade utländska produkter som är skapade på ett sätt som hade satt svenska bönder i fängelse.

Sätt press på Nyköpings kommun så de också tar ansvar!

Eva Boëthius, bonde för eget bruk

Läs också

( 5 st )

Läs mer om dessa ämnen

NyköpingLantbrukMiljönatur
Relaterat