Stockholmare gör om hus till sommarbostäder i Nävekvarn, menar Lars Waern.  FOTO: FÖRENINGEN UTVECKLING NÄVEKVARN, FUNQ

Stockholmare gör året runt-hus till sommarbostäder

Insändare

Det här är en insändare med syfte att påverka. Det är läsare och andra externa skribenter som skriver texterna och det är deras egna åsikter som förs fram, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

Reklam Det är bra att bo i Nyköping! Hur utvecklar vi, som redan bor här, kommunens kärnverksamhet – skola, vård och omsorg? Larz Johansson och Gunnar Casserstedt pekar på väsentliga punkter i ”Inlägg utifrån” (SN 9/2). Bra inlägg! Först är ju frågan varför ska Nyköpings kommun växa med just 700 personer per år? Bra att växa, men växtvärk är inte bra. Min uppfattning är att människor som vill flytta hit vill ha hög kvalitet i skolan, boendet och bra kommunikationer internt och externt. Med andra ord hög levnadsstandard.

Vill man att människor ska bosätta sig på landsbygden så måste bostäder byggas där! Därav följer att möjligheter att parkera sin bil på ett enkelt sätt i centralorten måste skapas. De fundamentala grunderna saknas i dag!

I dag görs kampanjer i Stockholms tunnelbana för att Stockholms invånare ska flytta till Nyköping. Kampanjen visar bra och njutbara bilder från Sörmlands sydkust och skärgård! Bra, men vad kan risken bli om inte bostäder byggs i de områdena? Jo, äldre människor med tvåvåningshus säljer sina hus till fritidsboende och flyttar till andra platser! Nävekvarn minskade med 16 personer under sommaren 2017 bland annat på så sätt!

Är det så vi vill ha det? NEJ! Vi vill att Nyköpings kommun bygger marklägenheter på till exempel Tunabergshalvön, så äldre kan bo kvar i sina väl invanda områden och ­sälja sina tvåvåningshus till ­inflyttande barnfamiljer som väljer vårt område och vår kommun för att det är hög kvalitet i ­skola, affärer, kommunikationer, vägnät och näringsliv samt inte minst närhet till natur med hav och skärgård!

Det är viktigt att inse att kampanjen ”Bo i Nyköping”, som kanske i stor utsträckning vänder sig till sökande av fritidsboende i Nyköpings kommun, är OK. Men det får inte bli på bekostnad av åretruntboende på landsbygden! Samarbete är en viktig faktor i utvecklingsarbetet!

Nyköpings kommunledning tänk om och tänk större på ett klokt sätt! Sätt kvalitetskrav högt på verksamheterna!

Lars Waern, Nävekvarn

Läs mer om dessa ämnen

Insändare