Hagerström (MP) svarar på kritiken om saltade gång- och cykelvägar under vintern. FOTO: MIKAEL STRAND

Svar om saltet på gång- och cykelvägarna

Insändare

Det här är en insändare med syfte att påverka. Det är läsare och andra externa skribenter som skriver texterna och det är deras egna åsikter som förs fram, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

Replik Svar till Lars Fredriksson (SN 12/4). Tack för din insändare! Bra att Miljöpartiet i Nyköping får bemöta din besvikelse över sopsaltningen och marknadsföringsavtalet.

Syftet och vinsten med sopsaltning är att fler kan gå och cykla säkert vintertid och därmed slippa åka korta sträckor med bil. Då ökar tillgänglighet och säkerhet plus att utsläppen i stadskärnan minskar. Sopsaltning har inte använts tillräckligt länge för att kunna göra fullständig analys av total miljöpåverkan. Vid jämförelse av sopsaltning med traditionell vinterväghållning måste påfyllning av krossmaterial, frakt av materialet, samt upptagning beaktas. Nyköpings kommun använder sig av saltlake som sprids via ramp med dysor. Jämfört med att sprida torrsalt eller befuktat salt, eller saltlake med tallriksspridare genererar denna spridning betydligt lägre restsaltmängd (30-61 procent). Ambitionen är att använda en så låg saltgiva som möjligt vid varje halkbekämpningstillfälle. Det handlar om ca 3-5 gram per löpmeter gång- och cykelväg och saltningstillfälle.

MP är inte nöjda med marknadsföringsavtalet och hade inte ingått ett sådant om vi haft egen majoritet. Efter valet 2010 krävde MP att de tidigare löpande avtalen inte skulle förnyas och eventuella nya avtal skulle upphandlas som rena marknadsföringsavtal. Såvitt jag vet är det bara MP som drivit denna fråga. Utan MP:s krav finns risk att kommunen fortsatt haft större löpande avtal.

Miljöpartiet är ett litet parti som gör så gott vi kan för miljön. Vi har bland annat bidragit till: Giftfri förskola, 50 procent ekologisk mat (sjätte bäst i landet), gåfartsgata på Östra Storgatan, gröna lån och divestering, kött enligt svenska djurskyddskrav, fossilfri kollektivtrafik, fordonssamordning med målet fossilfri fordonsflotta, två naturreservat, samt investering i vattenkraftverken i Nyköpingsån.

Varmt välkommen med fler frågor och funderingar. Ju mer grönt engagemang – desto starkare blir vi och ju mer miljöpolitik kan vi driva igenom.

Malin Hagerström (MP) gruppledare

Läs mer om dessa ämnen

Insändare