Svar till Björn Engdahl

Insändare

Det här är en insändare med syfte att påverka. Det är läsare och andra externa skribenter som skriver texterna och det är deras egna åsikter som förs fram, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

Replik Hej Björn och tack för viktiga, stora och djupa frågor! Några försök till svar:

Är Sverige på rätt väg? Om detta tänker vi nog olika. För min del tänker jag att ett samhälle. som i handling visar tydlig omsorg om människor som hamnat i samhällets utkanter, är på rätt väg.

Religiösa konflikter, varför? Religion är farliga saker. Det kan t ex vara farligt att överlåta religioner helt åt präster, proffsteologer. Ibland blir det svåra gräl om vem som har rätt och tror sig ha sanningen. Ingen äger sanningen. Men vi äger alla bilder och fördomar om varandra.

Särskilt farligt kan det bli när religioner skaffa sig makt. Religioner är människors upplevelser att förstå och leva efter en sammanhängande bild av livet och världen. Vi letar alla efter helhet. När en tolkning av livet tar makten att bestämma över andra, blir det farligt. Makt är oftast skadlig. Ibland livsfarlig.

Makt handlar om rädsla. Är man rädd måste man ha kontroll, ta mera makt. Rädda människor, grupper eller stater kämpar för att behålla kontrollen. Makt är rädslans oro för att tappa kontrollen. Religion bygger ofta på rädsla. Gudar kan skrämmas.

Flykt är ett sätt att rädda sig. Men man kan aldrig fly från sig själv. Därför tar man ofta med sig konflikter när man försöker lämna dem.

Religioner används ibland som verktyg. Alla konflikter handlar nog inte främst om religion. Ofta rör det kulturkonflikter. Där kan religioner bli vapen, ofta skarpladdade.

Måste vi acceptera utvecklingen? Vi människor kallar oss homo sapiens: den visa, kloka, smarta människan. Om vi kunde använda klokskapen klokt, kan vi kanske vända utvecklingen. Men det kräver mycket. Vi måste minska rädslan i världen. Träna oss i försoning. Bygga tillit. Inse att vi behöver varandra. Det där kallar vi ibland kärlek. Och det är kanske religionernas kärna?

Varm hälsning, Björn!

Kjell Wiklund gräsrotspräst

Läs mer om dessa ämnen

Insändare