Varenda människa ska känna sig trygg i Sörmland

Insändare

Det här är en insändare med syfte att påverka. Det är läsare och andra externa skribenter som skriver texterna och det är deras egna åsikter som förs fram, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

Politik Att kunna vänta på bussen en sen kväll utan oro, gå hem från krogen eller låta sitt barn gå ensam från kompisen – det är också frihet. Det är något som borde vara självklart för alla som lever här i Sörmland, men så är det inte i dag.

Men nu ökar istället människors otrygghet. Nästan var ­fjärde person – en stor ökning – tycker att otryggheten påverkar deras livskvalitet. Människors frihet minskar alltså högst konkret av kriminalite­t och bristande trygghet. Det kan vi inte acceptera.

Vi måste kunna lita på att polisen kommer om det skulle behövas. När resurserna saknas – både pengar och poliser – läggs det förebyggande arbetet åt sidan och synligheten som skapar trygghet prioriteras bort.

Liberalerna vill ha fler synliga poliser i hela landet, från dagens 20 000 till 25 000 poliser inom de närmaste 5–7 åren. Här i Sörmland skulle det motsvara 144 nya poliser.

Det här är en rejäl förstärkning som är alldeles nödvändig, men det kommer att ta tid innan den ger resultat. Därför har vi också ett förslag för att öka tryggheten på gator och torg direkt. Vi vill att Sörmland anlitar trygghetsvakter i väntan på fler poliser, för att öka tryggheten och förebygga brottslighet. Liberalerna föreslår ett statsbidrag på 500 miljoner kronor, som täcker hälften­ av kommunernas för trygghetsvakter. Med vårt förslag skulle 55 trygghetsvakter kunna bidra till ett lugnare och säkrare Sörmland.

Frihet är också att vara trygg där du bor. Den friheten måste försvaras.

Jan Björklund partiledare Liberalerna Göran Hammarlund Ordförande Länsförbundet Liberalerna Sofia Remnert Liberalerna i Nyköping Sarah Kinberg, Liberalerna i Gnesta Klas Lundbergh Liberalerna i Oxelösund Göran Hammarlund Liberalerna i Trosa

Läs mer om dessa ämnen

Insändare