Varför är vi irriterade?

Insändare

Det här är en insändare med syfte att påverka. Det är läsare och andra externa skribenter som skriver texterna och det är deras egna åsikter som förs fram, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

Tiggeri Vad är anledningen till att man vill förbjuda tiggeriet i Sverige? Är det för att man retar sig och tycker att det är irriterande och obehagligt att behöva möta de här fattiga och utarmade människornas blickar då du själv är på väg att spendera pengar kanske på läsk, godis och chips till dig och din familj inför fredagskvällen? Eller är det ett rent främlingsfientligt skäl? Typ vi vill inte ha Romer här i Sverige!

Jag lutar mer åt att jag tror på det första alternativet att vi helt enkelt tycker det är irriterande och att vi upplever det som jobbigt att se deras fattigdom och lidande och att vi är ganska maktlösa inför problemet.

Vi inser att man inte kan lagstadga bort fattigdomen. Det jag regerar på är deras utsatta arbetsmiljö ofta på knä i kyla och blåst och människors ogillande blickar. Att man tycker att det här är värt att lägga ner så mycket energin på att förbjuda kan verka märkligt i mina ögon. Då jag tycka att vi blir irriterade och kränkta sena kvällar och luras att skriva på muntliga bindande avtal utan kontroll även om det är så att jag tagit en lördagsgrogg eller gamla Agda tagit sitt sömnpiller för att gå och lägga sig. Så är avtalet bindande trots att hon från början utlovats en fin gåva bara för att hon tog sig tid att lyssna.

Lyssna på någon stackars ungdom som på grund av bristande egen erfarenhet och arbetsbrist tvingas till att arbeta på de här obekväma arbetstiderna med otrygga arbetsförhållande.

Jag kan inte låta bli att se likheterna i Oliver Twist (Charles Dickens) den föräldralösa pojken och Fagin ledaren för ett gäng ungdomar i misär. Man hör att de sitter i en stor sal med ett surr av röster och andra samtal den man talar med är mycket obekväm med att behöva ringa upp just mig. Fick jag bestämma skulle jag önska den energin jag talade om tidigare omprioriterades till det här.

Förbjud telefonförsäljare förbjud oseriösa arbetsformer och förbjud visstidsanställningar och stöd de organisationer som arbetar för Romernas väl i deras hemländer.

Conny Jakobsson

Läs mer om dessa ämnen

Insändare