Insändarskribenten vill se fler fritidsgårdar i Nyköping.

Varför finns det ingen fritidsgård i Stenkulla?

INSÄNDARE

Varför vänta med en fritidsgård på en plats där integrationsarbetet kan ske mer eller mindre friktionsfritt? Det undrar insändarskribenten Peter Soilander.

Det här är en insändare med syfte att påverka. Det är läsare och andra externa skribenter som skriver texterna och det är deras egna åsikter som förs fram, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

I flera medborgarförslag som ideligen kommer in till kommunstyrelsen och fullmäktige dyker frågan om en fritidsgård i Stenkulla upp. Ibland drabbas jag av lokal nyfikenhet och undrar vem som driver frågan i området. Eftersom vetskapen saknas är det bättre att förekomma än vänta kungligt.

Svaret från kommunen har varit att det planeras en fritidsgård i centrum där det samlas en hel del ungdomar och en i Brandkärr under kommunal regi. Det låter bra att det satsas och att det så småningom blir verklighet, men att hitta en lämplig lokal i centrum är smått konstruerad när det redan finns en mötesplats i slakthusområdet via Ung Kraft.

Fördelen med kommunal personal är att demokratin blir säkrad. Nyköpings fullmäktige har en spridd kulör vilket känna bra för demokratin, men efter att Stenkullaskolan eller Rosenkällaskolan tillkännagav ett ökat samarbete har integrationsarbetet blivit aktuellt hos barnen.

Nu när det är kallt har jag fått lära känna några barn från Syrien väl. De ska hem och spela dataspel. De längtar efter att umgås med oss och följer trender snabbt.

Samtidigt vet jag att vi kan mer i Sverige och i Nyköping. Varför vänta med en fritidsgård på en plats där integrationsarbetet kan ske mer eller mindre friktionsfritt?

Genom att ha ett inkluderade förhållningssätt kan aktiva föräldrar också vara delaktiga i civilsamhällets uppbyggnad i form av läxhjälp, undervisning och föräldrastöd på ett mer naturlig sätt som inte socialtjänstens långa armar alltid når.

Det är dags att gå från tangenthamrande beslut till barnens hjärtan och låta det styra. Från kulturell isolering till samhällelig gemenskap. Från enskild skärmbild till möte med varandra.

Peter Soilander

Läs mer om dessa ämnen

StenkullaInsändare