Vinster som väcker frågor

Insändare

Det här är en insändare med syfte att påverka. Det är läsare och andra externa skribenter som skriver texterna och det är deras egna åsikter som förs fram, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

Privatisering Trosa kommun­ har under Alliansens styre­ ­drivit en privatiseringslinje­ som omfattar allt från vaktmästartjänster till omsorg. Det finns många fördelar med det men det har samtidigt skapat en grupp företag som är väldigt beroende av kommunen och skattebetalarnas pengar.

Vad som är mindre känt är att de här företagen redovisar väldigt stora vinster. Vi har det kollektivavtalslösa omsorgsföretaget som fakturerar hela sin årsomsättning till kommunen och som tar ut ungefär femton ­procent av omsättningen som utdelning. Vi har teknikbolaget där två av tre omsättningskronor kommer från kommunen och som i år gett sin ägare inte mindre än arton miljoner i utdelning. Vi har en tjänstekoncessionsinnehavare i kommunens lokaler som gör vinster på trettio procent av sin omsättning. Vinstnivåerna i de bolag som är beroende av kommunen är avsevärt högre än deras bransch­kollegors vinstnivåer. Uppenbarligen går det att tjäna ovanligt mycket pengar på att göra affärer med just Trosa kommun.

Är det här mycket pengar då? Ja, om man schablonmässigt räknar om vinsterna utifrån kommunens andel av omsättningen så överstiger enbart de tio mest beroende företagens vinster långt mer än hela samhällsbyggnadsnämndens nettokostnader.

Det här väcker frågor. Fungerar konkurrensen? Trosa kommun har ovanligt långa avtal, är det rätt när vinstnivåerna är så höga som de är eller borde man upphandla oftare? Har ­företagen schysta villkor? Ska kommunen alls köpa in tjänster för grundläggande, långsiktig bemanning eller kan man lösa de uppgifterna själv?

Det här är inte något nytt, det har pågått länge men trots det så justeras inte upphandlingar, avtalslängder eller avtalsinnehåll. Allt tyder alltså på att Alliansen antingen är omedvetna om hur skattepengarna rinner i väg eller så är de nöjda med de nuvarande vinstnivåerna. Annars hade man justerat det här för länge sedan.

Pär Abrahamsson

Läs mer om dessa ämnen

Insändare