Drömmen om den goda nätdebatten

Om jag vill diskutera något som jag brinner för brukar jag välja mina samtalspartners. Jag inleder inte gärna samtal med människor som gapar och skriker och uttrycker sig allmänt otrevligt.

KRÖNIKA2010-12-17 20:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Istället väljer jag att prata med människor som jag vet kan förstå vad jag menar. Det betyder inte att jag vill vara överens med mina samtalspartners, bara att jag vill att diskussionen ska kunna leda någonstans.
I Internets barndom hade jag en förhoppning om att vi nu kunde utveckla en demokratisk dialog mellan alla i samhället. Medborgarna skulle äntligen få möjlighet att samtala fritt med varandra.

Så här i efterhand känner jag det hetta lätt om kinderna när jag tänker på min utopi. Mediemonopolen har visserligen brutits upp. Vi journalister har inte längre ensamrätt på att tala om vad som är viktigt och intressant. Människor kommunicerar fritt med varandra i en global nätstruktur som hela tiden förändras.
Ändå har många förhoppningar kommit på skam. Många sajter har kidnappats av en bottenlös sörja av hat och undertryckta aggressioner i skydd av anonymiteten på nätet. Somliga (varav 98 procent män!) tar varje chans att sprida sina fördomar vare sig de har med saken att göra eller inte.
Tonläget är ofta rått och otrevligt. Traditionella medier, som dagstidningar och deras nätupplagor, hånas som "gammelmedia" och kallas PK - politiskt korrekta - när vi gör vårt bästa för att hålla rent från de värsta avarterna i nätdebatterna.

SN har hittills klarat sig förhållandevis bra i sammanhanget. Vi har många läsare på nätet som bidrar med både intressanta och tankeväckande inlägg. Men vi tar också bort en del grova kommentarer. Vi gör det för att vi vill ha ett samtal som så många som möjligt vill delta i.

I vår senaste enkät till SN:s läsarpanel fick vi klart besked om att det här är en viktig fråga. SN:s läsare vill ha en hyfsad ton i diskussionstrådarna för att själva vilja delta.
Här står vi inför ett dilemma. Å ena sidan kommer besökarna på www.sn.se med största sannolikhet att i framtiden vilja ha samma snabba, direkta debatt som överallt annars på nätet.
Å andra sidan vill de ha ett hyfsat tonläge i debatt-trådarna för att delta. Om kommentarsfälten är fulla av kränkande påståenden vill de flesta av oss inte vara med.
När vi nu utvecklar vår nätupplaga är det bland annat sådana här frågor vi brottas med. Drömmen är en fri direkt debatt med högt i tak - och med ett hyfsat tonläge. Men hur når vi dit?

Göran Carstorp
Chefredaktör och ansvarig utgivare

Läs mer om