Så var det dags för den första av Ultima Thules tre releasespelningar i den anrika festlokalen Cupol i skärgårdsstaden Oxelösund.
2 100 biljetter är sålda till de tre spelningarna och biljetterna tog enligt uppgift slut i ett nafs. Det gör evenemanget till ett av de större i trakten på länge.
Ändå har jag svårt att gå i gång – vare sig på det politiska i Thules musik, eller det musikaliska.
Ultima Thule är ett band av sin tid, som under en period tjänade rätt hyggligt med kulor på sin "vikingarock" och flirt med patriotism och nationalromantik.
För mig är de helt jämförbara med den numera avlidna raggarstjärnan Eddie Meduza som gjorde sig ett namn på sina låtar om brännvin, knulla, slagsmål och lite bögfobi. Eller rappare som 50 cent och Snoop dog med sina stereotypa och många gånger kvinnoförnedrande texter.
I Ultima Thules fall handlar texterna som bekant om vikingar, mytologi och patriotism. Och även om deras texter stötts och blötts och analyserat av såväl historiker som journalister har i alla fall jag svårt att ta Thules texter på allvar. "Blonda svenska vikingar som är som stora hus. Får varenda jäntunge att gå i saligt brus." är i alla fall inget jag går i gång på. Men trots det kan jag inte låta bli att impas av de fyra medlemmarna i Ultima Thule.
Gyllene tiders sångare Per Gessle förklarade en gång sina framgångar med att "Allt handlar om tur, tajming och talang". Tre egenskaper som även kan tillskrivas de medelålders gubbsen i Thule. När bandet bildades var den brittiska punkens storhetstid över. Ur punkrörelsen växte det i stället fram en mängd olika subgenres: hardcore, skatepunk och trallpunk för att nämna några.
Musik har alltid varit mer eller mindre politisk och otaliga band har stått på små scener och vrålat ut sina budskap, utan att tjäna en enda krona. Att i den eran skapa en helt ny musikgenre är därför smått genialiskt. Musikbranschen är hårt konkurrensutsatt och vill man inte vara mainstream, gäller det att sticka ut.
Om det här hade jag gärna pratat med medlemmarna i Ultima Thule inför spelningen i kväll. Men det tackade nej till att bli intervjuade, eller tackade och tackade. De förklarade att de kan tänka sig att ge intervjuer till alla andra tidningar utom just lokaltidningen Södermanlands Nyheter. Vi var heller inte välkomna att bevaka någon av de tre spelningarna.
Jag tänker inte orda mer om det, men naturligtvis går det inte att behandla Ultima Thule som vilket band som helst. Inför återföreningen och skivsläppet har därför SN:s Lasse Ringdahl sammanfattat Ultima Thules karriär. Välskrivet och välresearchat om en epok som passerat bäst före datum.
Jenny Palmqvist