Det är något visst med idrottseldsjälarna i Råby. Kokkaffe tycks ingå som en given beståndsdel. Jag kan bara minnas att jag har druckit riktigt kokkaffe två gånger. Båda gångerna har varit i Råby.
I början av min SN-anställning var jag uppe på höjden där Janne Granqvist bodde. Janne hann med att göra ofattbart mycket för Råby IF innan sin bortgång för tre år sedan och jag stämmer in i hyllningskörerna. Jag minns fortfarande stora delar av samtalet om klubbens största spelarprofiler från hemma hos-intervjun. Men mest minns jag kokkaffet.
Det var som Madeleinekakan i Marcel Prousts "På spaning efter den tid som flytt" när man kände doften av kokkaffe då vi besökte Hasse Bergentoft i en annan del av Råby.
Jannes fru dukade upp sju sorters kakor för att försäkra sig om att vi skulle känna oss väl mottagna. Hasse körde med äppelkaka – som var sjukt god med det där kokkaffet som var på väg upp över spisen när han med en van manöver räddade pannan.
Hasse kallar fortfarande sin utställning Speedwaydepån, men det är en försynt underdrift. De tidigare mindre projekten har blivit till ett fullskaligt museum på två 70 kvadratmeter stora våningsplan.
Hasse är en skön idealist. Bergentoft har verkligen återanvänt grejor från halva Sörmland när han har skapat museets grymt läckra innandöme. Det luktar fortfarande lite båtlack om golvbeläggningen, som har hämtats från Trosatrakten. De breda, okantade brädorna på väggen är finsågade av två äldre entusiaster från Lid. Tallarna har Hasse själv tagit ner från backen invid speedwaymuseet.
Och det luktar kokkaffe om en nostalgisk idrottsrundtur som ni kan läsa om på dagens sportsidor.
SPORTCHEF
0155-767 48