"Vill du arbeta som lärare så behöver du inte utbilda dig. Du skulle troligtvis få jobb som vikarie direkt. Du kommer inte få fast jobb eller få sätta betyg och sådana saker, men jobb finns".
Karriärtipset kommer från en lärare i Stockholm som jag pratade med strax innan skolstarten. När en hel rad av partiledare nyligen hade sina sommartal var det utbildning och lärare som stod i fokus. Lösningarna såg förstås något olika ut, men att det är lärarbrist – och att den troligtvis kommer vara ännu större om några år, var de rörande överens om.
Som skolreporter skrev jag nyligen de oundvikliga artiklarna om lärarbristen i Nyköping. Inte sämre än riket i stort, en vuxen i varje klass, men inte alltid rätt behörighet eller kompetens. Så skulle man kunna sammanfatta beskeden om läget.
Tre snack med personal på skolor i Nyköping får fungera som lackmuspapper på vad lärarbristen har för effekter. En av dem hade börjat som vikarie efter gymnasiet och fick hoppa in på timmar ganska omgående – med mer eller mindre bra resultat. Vissa ämnen gick galant, andra, som franska, var svårare då han inte kunde ett ord av språket.
Den andra hade precis bytt arbetsplats till en ny skola. "Det här är första gången som jag kunnat välja var jag vill jobba, med vad och med vilken lön. Det är helt galet", berättade han.
En tredje vittnar om att redan vara sliten – en vecka efter skolstarten.
peter.alexis@sn.se 0155-767 97