Vi kan kalla honom "Hasse". Han ska i alla fall inte ha någon semester i sommar, deklarerar kvinnan högt och tydligt till kvinnan som sitter bredvid henne i tågkupén.
"Hasse" ska nämligen bygga ett garage under semestern. Något han själv valt att göra "eftersom det inte går att lita på någon nu för tiden" berättar kvinnan, som jag utgår från är gift med "Hasse".
"Hasse" är alltså varken snickare eller byggarbetare, utan tjänsteman. Och han litar inte på att människor med yrkeskunskap kan göra sitt jobb ordentligt. Därför tänker han göra jobbet själv.
Från min plats, några säten längre bort, kan jag bara konstatera att "Hasse" har grava tillitsproblem. Och att han tyvärr är i gott sällskap.
Till skillnad från i USA och länder i södra och östra Europa har studier visat att man i Sverige och övriga nordiska länder har extremt hög tillit till sina medmänniskor. Stabil demokrati, stark ekonomi, god folkhälsa, låg brottslighet och hög jämställdhet sägs vara anledningen till den historiskt höga tilliten. Enligt tillitsbarometern har dock tilliten i Sverige minskat de senaste två–tre åren. När svaren från de 6 000 personer som tillfrågades i barometern djupanalyserades, visade det sig att lokal nyhetsförmedling var en viktig parameter när det gällde hög tillit i samhället. Personligen skulle jag inte våga gå utanför dörren på dagarna om jag inte hade tillit till mina medmänniskor. Däremot lider jag kanske av bristande självtillit, för till skillnad från "Hasse" skulle jag aldrig ge mig på ett garagebygge.