Debattkrönika: "Sörmland har blivit ett verkligt matlän"

Framför mig på skrivbordet ligger det senaste numret av "Stolt mat i Sörmland", matmagasinet som vi på Länsstyrelsen ger ut tillsammans med Regionförbundet och två sparbanker i länet.

Debattkrönika2016-06-24 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det kom ut första gången 2014 och tanken då var att det bara skulle bli ett nummer, men vilken resa det har blivit sedan dess! Magasinet blev en succé och fler nummer efterfrågades. Turistbyråer, restauranger, hotell och kaféer använder det för att marknadsföra både sig själva och olika delar av vårt län. I Katrineholm, har det berättats för mig, används det till och med i undervisningen på gymnasienivå. Nu har alltså nummer tre lämnat tryckpressarna. 

Arbetet har i allra högsta grad också varit en personlig resa för mig själv som inneburit att jag fått möjligheten att besöka många av de entusiaster och företagare som finns runt om i länet. De som faktiskt står bakom sörmländsk mat och är stolta över det.

Jordbruk är en näring med anor i vårt län. Under senare år har vi, utöver den traditionella primärproduktionen av mat även sett en stor variation av matföretag växa fram. Här finns korv- och ostproducenter, bagare och restauratörer. Ofta möter jag och hör talas om företag och produkter som är nya för mig. Det sjuder nämligen av engagemang och kreativitet bland matentreprenörerna i vårt län. Södermanland har kommit att bli ett verkligt matlän.

Utvecklingen inom matområdet har pågått under flera år och stora framsteg har gjorts. Sådant ska förstås stödjas, så att utvecklingen kan fortsätta i oförminskad takt. En företrädare till mig, landshövding Bengt Gustavsson, lär ha sagt "skynda på det som kommer". Jag tycker det är klokt och tänker att det är just så vi ska agera.

Därför är jag, när jag blickar tillbaka på resan i backspegeln, väldigt nöjd över att vi hösten 2013 bjöd in cirka 100 matentusiaster, till "Den stora matdagen" som kom att bli upptakten till projektet "Stolt mat i Sörmland". Ett projekt som i sin tur bidragit till utveckling och tillväxt inom de matrelaterade näringarna och, inte minst, gjort oss uppmärksamma på Sörmlands fantastiska potential inom området.

I höst tar vi nästa steg, nu ska den matstrategi som legat till grund för arbetet revideras, så att vi står redo för nästa stora kliv i matlänet Södermanland som en del av matlandet Sverige. Sörmland har goda förutsättningar att spela en betydande roll också nationellt, bara det goda samarbetet fortsätter. Uttrycket "ensam är stark" stämmer inte alls i sörmländska matsammanhang, det är samarbete som bidragit till den utveckling vi sett på matfronten de senaste åren. 

Uttrycket du är vad du äter stämmer bra på mig, för när jag äter stolt sörmländsk mat känner jag mig som en extra stolt sörmlänning.

Liselott Hagberg
Landshövding i Södermanlands län

Läs mer om