"Digitalisering ger stora möjligheter också på landet"

Ofta talas det om den snabba urbaniseringstakten, som under senare år skruvats upp ytterligare.

Debattkrönika2016-10-15 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För 200 år sedan bodde 90 procent av Sveriges befolkning på landsbygd, i dag är det nästan tvärt om, 85 procent bor i tätorter. Befolkningen i tätorterna har under 2000-talet fortsatt att öka, samtidigt som landsbygdens befolkning på flera håll är nästan oförändrad. Urbaniseringen går visserligen i rask takt, men den sker inte längre genom stora omflyttningar från landsbygden till städerna, vilket jag tycker är både positivt och intressant! Tätorterna växer i dag främst genom invandring och fler födda.

Vårt län är som bekant ett av de län som växer mest. Precis som på andra håll flyttar de flesta till tätorter men många, främst utflyttade från Stockholmsområdet, väljer att bosätta sig på ren landsbygd. Inte så konstigt, med tanke på alla fantastiska natur- och kulturmiljöer vi kan erbjuda. Fullt begripligt är också att de inflyttade, oavsett var de bosätter sig, förväntar sig fungerande service, bra skolor och förskolor åt sina barn. Därför är det heller inte konstigt att det kommer reaktioner när, affären, skolan eller förskolan på landsbygden läggs ned. Inom parentes vill jag tillägga att jag är fullt medveten om hur svårt det kan vara att rekrytera lärare till landsbygdsskolor. Jag är själv landsbygdsboende sedan mer än 30 år tillbaka.

I min vardag möter jag glädjande nog många som brinner för sin bygd, människor som har stark vilja och ett fantastiskt engagemang. Det handlar både om människor som flyttat till landsbygden och om människor som är ett med sin bygd sedan lång tid. Det finns de som lägger ned många ideella timmar på olika typer av service- och utvecklingsprojekt till stöd för landsbygden, vilket är mycket positivt. Ett spännande exempel är "Digital Lanthandel" som numera finns på ett par platser. Människor beställer sina varor via nätet och hämta dem vid ett uppsamlingsställe, den tid som det passar dem bäst. Det underlättar för stressade småbarnsföräldrar och bidrar till att äldre kan bo kvar på orten. Jag tror att vi kommer att få se mer av sådant, digitaliseringens möjligheter är oändliga.

Bland länsstyrelsens många uppgifter finns flera uppdrag, som ska bidra till landsbygdsutveckling. Vi ska stödja och uppmuntra utveckling av alternativa sysselsättningar, god service och attraktiva boendemiljöer på landsbygden. Vi arbetar även med utveckling av jordbruksnäringen. Eftersom ett livskraftigt jordbruk är grundförutsättningen för ett öppet odlingslandskap och en levande landsbygd.

Om bara någon vecka samlar jag ett antal inbjudna gäster i residenset för en tillställning på temat "Landsbygdens potential". Jag kommer då också att ha förmånen att dela ut priset till årets Sörmlandsbonde. Ett pris som tilldelas ett framstående lantbruksföretag i vårt län.

Min förhoppning är att många kloka tankar ska utbytas under kvällen och att nya kontakter ska tas. Den sörmländska landsbygden kan och behöver utvecklas ytterligare, för att bli ännu starkare. "Stad och land, hand i hand" lät en paroll för ett antal år sedan. Jag anser att detta är angeläget att ha för ögonen i vårt län, idag och framåt.

Liselott Hagberg
Landshövding Södermanland

Läs mer om