Här och där spirar det av företagande på landsbygden. De flesta nya jobb skapas i små och medelstora företag och gemensamt för dem är att de grundar sig på tilltron på den egna förmågan.
Att starta ett nytt företag handlar alltid om att man sett ett behov och att man samtidigt anser sig ha en lösning. Man försöker göra en marknadsundersökning för att få reda på om det bara är ett intresse hos de presumtiva kunderna eller om de också är beredda att betala det pris man behöver för att få det hela att gå runt.
Och när man hittat rätt – det vill säga, man har betalande kunder i tillräcklig omfattning – ja då har idén blivit en affärsidé.
Ända fram till helt nyligen var det vanligast att småföretag på landsbygden hade sina kunder inom gångavstånd. Företagaren kunde nästan se hela sin marknad från företagets trappa. Det har dock alltid funnits undantag när en riktigt driftig entreprenör startar ett växande företag där det knappast finns några kunder inom synhåll.
Ta till exempel Clas Ohlson som startade sitt postorderföretag i Insjön 1918. Mitt i skogen där det inte vimlade av kunder men där man kunde anställa folk från trakten för att sköta lagerhantering, distribution och så vidare. Kunderna fanns över hela Sverige. Det var ett stort projekt som krävde stort engagemang från grundaren men också hos alla medarbetare och samarbetspartners.
I dag 2016 finns det helt andra förutsättningar med ett utbyggt bredbandsnät och möjlighet till olika logistiklösningar. Dessutom handlar vi i dag mycket tjänster som inte kräver någon vägtransport. Så mycket har blivit enklare.
Clas Ohlson är ett bra exempel men det finns flera. I Fagerhult vid Vätterns västra strand fanns 1943 en arbetslös elektriker – Bertil Svensson – som tog fram en modell av golvlampa som han cyklade runt och sålde. Den lampan blev den första produkten från Fagerhults armaturfabrik. Man utvecklade mängder med armaturer och annan elektrisk utrustning som blev en stor industri. Trots att Fagerhult är en väldigt liten by finns här en stor och framgångsrik tillverkning. Många medarbetare pendlar in till Fagerhult för att jobba. Fabriken – som har stått på samma plats sedan starten – är ut- och tillbyggd ett fyrtiotal gånger.
I Sörmland finns nu ett utbyggt fibernät som kan användas för nöje, men också för ekonomisk utveckling på landsbygden. Den avgörande faktorn för hur mycket försörjningsmöjligheter nätet ska åstadkomma är hur stor tillgången på entreprenörer och företagsamma sörmlänningar visar sig vara.
Möjligheterna att etablera företag på Sörmlands landsbygd har aldrig varit bättre!
Tommy Jansson
utvecklingskonsult, Stigtomta