Det korta svaret är, en landshövding är statens företrädare i länet och högsta chef för länsstyrelsens verksamhet, men vad säger egentligen det om arbetet i och för ett län? Som jag ser det är min roll att tillvarata länets intressen, för hållbar tillväxt och utveckling.
Allra bäst nytta gör vi på länsstyrelsen när vi driver utvecklingsarbetet i samverkan med andra aktörer i länet och då tänker jag till exempel på våra kommuner- och landsting, regionförbundet, riksdagsledamöter, företagare och ideella organisationer. Och det finns många viktiga frågor att driva i ett län som Södermanland, det vill jag lova!
En fråga som står högt på dagordningen just nu är förslaget om en ny indelning av Sverige i nya län och landsting. Jag kan konstatera att den indelningskommitté som regeringen tillsatte i juli förra året, haft ganska kort tid på sig, redan efter ett halvår presenterade de sin första rapport och strax därefter en karta, där Sveriges nuvarande 21 län föreslås delas in i sex nya.
Det som förbryllar mig är utgångspunkten i förslaget. Enligt min uppfattning finns en tydlig kantring här. Enligt direktivet skulle hänsyn tas till både funktion och organisation. Men när förslaget nu presenteras handlade det nästan uteslutande om organisation och då främst hälso- och sjukvårdens behov. Jag vill tillägga att jag är mycket väl medveten om att grundlagen stipulerar att län och landsting är ett och samma. Jag ser och förstår dock inte, hur Södermanlands intressen tagits tillvara i detta förslag.
Länets stora utmaningar handlar om att vi har hög arbetslöshet, låg medelutbildningsnivå, få högkvalificerade arbetsplatser samt stor brist på bostäder. Någon reagerar kanske på detta och tänker, förstår hon inte att hon måste lyfta blicken och se till hela landets intressen och människors behov av service? Mitt svar blir, det är just det jag gör!
Framtidens Sverige behöver starka funktionella regioner med väl fungerande utbildningssystem och infrastruktur, där fler kan starta och driva företag. Det är ju sådant som leder till fler arbetsplatser och bra underlag för framtida samhällsbygge, utan intäkter är det som bekant svårt att hantera utgifter. Vård och annan samhällsservice kostar som bekant pengar. Södermanland är en viktig del av Sveriges tillväxtmotor, därför tjänar landet som helhet på att arbetsmarknaden och därtill hörande områden kan utvecklas i vårt län. Detta kommer åtminstone jag att ha för ögonen i de fortsatta diskussionerna om landets indelning.
Vilken är då landshövdingens roll? För en tid sedan frågade min man, mest på skämt, om jag är gift med ett län eller med honom? Jag svarade, kungen har ju ett valspråk, som lyder " För Sverige i tiden", om jag skulle ha ett valspråk skulle det vara "För Södermanland hela tiden"!
Liselott Hagberg
Landshövding Sörmland