Strålande sol, mumsbitar med strömming från Östersjön på sörmländskt knäckebröd och många människor i olika åldrar. Det blev verkligen som jag och medarbetarna på länsstyrelsen önskat, när den nya utställningen vid Naturum-Stendörren invigdes i början av maj! Tanken med utställningen – som har Östersjön som tema – är att den ska väcka intresse, bidra till diskussioner och öka medvetenheten om att de val vi gör spelar roll, för Östersjöns och vår egen skull.
Glädjande var att se den nyfikenhet som fanns hos de barn som var där. Det är för dem och för kommande generationers skull som arbetet med skydd av vatten måste gå vidare. Vatten är ju som bekant källan till allt liv!
Nästan dagligen påminns vi om de miljö- och klimatutmaningar vi står inför. De flesta av oss är väl medvetna om att, om var och en är beredd att ta sin del av ansvaret så är det möjligt att påverka utvecklingen i rätt riktning. Det handlar om allt ifrån inköp och val av olika slag till sortering av avfall.
Den roll länsstyrelsen, som statlig regional myndighet har, är att i samverkan med andra, offentliga, privata och ideella organisationer, verka för en, socialt-, ekonomiskt- och miljömässigt hållbar utveckling i vårt län. Hur gör vi då det kan man fråga sig? Någon tänker säkert på den roll vi har inom tillstånd- och tillsynsområdet, men jag kan berätta att det finns mer. Låt mig ge ett konkret exempel!
Förra året vid den här tiden samlade jag stora delar av länet, i Residensets trädgård för undertecknande av ett gemensamt åtgärdsprogram och bildandet av länets miljö- och klimatråd. Aktiviteten var så att säga finalen på ett arton månader långt arbete, med workshops och seminarier, där ca 100 personer deltog i arbetet. Samtidigt blev samlingen i trädgården ett viktigt avstamp inför genomförandet av åtgärdsförslagen i programmet, som sträcker sig till år 2020. Under året som passerat har rådet mötts vid tre tillfällen och arbetet med genomförandet av åtgärdsförslagen har fortsatt och nya förslag har växt fram.
Ett av fyra temaområden i programmet är vatten. Under våren genomförs för första gången en årligt återkommande vattenvecka med vattenrelaterade aktiviteter, för stora och små på olika platser i länet. Tidpunkten känns rätt. Nu lägger vi båtarna i sjön, breder ut våra badlakan och agnar våra spön. Men vi måste som sagt göra det med omsorg. Hela tanken med vattenveckan är att skapa ett kunskapslyft kring vatten och flera organisationer samarbetar runt den här viktiga frågan.
Jag tycker att ett sådant lyft är viktigt. Jag minns själv hur våra barn, som nu är vuxna sedan länge, kom hem från skolan och berättade hur vi skulle källsortera på rätt sätt. Därför gläds jag, som landshövding och som mamma, mormor och farmor över den vilja till ansvarstagande och samarbete som finns i vårt län. Vatten är inte bara vatten, det är så mycket mer!
Liselott Hagberg