Erlingsson: "Lokala valrörelser blir allt viktigare"

Krönikor2014-03-22 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under detta supervalår riktas stor uppmärksamhet mot EU- och riksdagsvalet. I upphetsningen hamnar kommunalvalen lite i skymundan. Det är inget nytt. Historiskt sett har intresset för dessa val litet grand flugit under statsvetarnas och mediernas radar.

Och historiskt, inte konstigt: För drygt 20 år sedan dödförklarade statsvetarprofessorn Sören Holmberg den kommunale väljaren. Han menade kommunala val inte avgjordes av kommunala frågor, utan av rikspolitiska partisympatier, rikspolitiska frågor och nationella valvindar. Mycket riktigt: Förr röstade vi typiskt sett på samma parti i alla val.

Detta är nu inte särskilt överraskande om vi beaktar två saker: Väljare överlag har begränsad kunskap om sina politiker, om vilka partier som styr kommunen, och vilka lokala frågor partierna driver. Vidare måste partiernas lokala avdelningar huvudsakligen fokusera på att bedriva rikspartiets kampanj för framgång i riksdagsvalet. I många fall hinner man nog inte med att prioritera lokala frågor. Sammantaget gör egenskaper hos väljarna och egenskaper hos partierna det svårt att göra genuint lokala avtryck i kommunalvalet.

Men, ändå. Mycket har hänt sedan Holmberg drog sin slutsats: (1) Allt fler röstar på ett parti i riksdagsvalet, ett annat i kommunalvalet. I valet 1988 gjorde bara 17 procent av väljarna detta, i valet 2010 27 procent. (2) Det har blivit vanligare att lokala partier når framgång i kommunala val. Det signalerar att väljare faktiskt kan göra aktiva val i kommunpolitiken. (3) Det finns ganska många exempel på lokala partiorganisationer som i kommunala val utklassar partiets resultat i riksdagsvalet (alltså, inom en och samma kommun). Det tydligaste exemplet hittar vi i Fagersta. Vänsterpartiet fick hela 55,6 procent av rösterna i kommunalvalet, samtidigt som fagerstaväljarna bara gav samma parti 8,8 procent i riksdagsvalet. Vi såg liknande fenomen i 33 kommuner 2010. Här fick ett parti mer än 10 procentenheter fler i kommun- jämfört med riksdagsvalet.

Alltså, allt mer puls registreras hos den kommunale väljaren. Detta borde vara upplyftande för lokala partiapparater, också i Sörmland. Anstränger man sig, går det att göra lokala frågor brännheta för väljaren. Det går att kryssa mot den nationella valvinden – att det egna partiet hänger på repen i riksopinionen betyder inte att loppet är kört lokalt. Detta ger en förhoppning, ja, en personlig önskan om att vi får se genuint lokala valrörelser i Sörmland, där partierna vågar kampanja på renodlat lokala frågor och framtidsvisioner. Som kommunala väljare är vi värda det. Och jag tror jag vågar lova att de partier som anstränger sig, får betalt på valdagen.

Gissur Erlingsson

docent i statsvetenskap vid Linköpings universitet, boende i Gnesta

"Detta borde vara upplyftande för lokala partiapparater, också i Sörmland. Anstränger man sig, går det att göra lokala frågor brännheta för väljaren."

Läs mer om