Häromdagen kunde vi i Södermanlands Nyheter (19 maj) läsa att Gnesta kommun nu blivit med ungdomsråd. Poängen med rådet är att ge ungdomar möjlighet i att få inflytande över politiska beslut i kommunen.
I ett flertal krönikor har undertecknad uttryckt viss skepsis för den kommunala entusiasmen att införa deltagardemokratiska innovationer. Det finns tre skäl till tveksamheten. 1) Det finns för lite systematiskt insamlad kunskap om vad de egentligen tillför (de få studier som trots allt finns antyder: inte mycket). 2) De väcker frågor om hur de påverkar jämlikheten i politiskt deltagande (de som väljer att delta i mer avancerade former av politiskt deltagande tenderar att vara redan resursstarka invånare). 3) De riskerar att minska medborgarnas intresse för att engagera sig partipolitiskt.
Men, nu har vi alltså ändå ett ungdomsråd på plats i Gnesta. En småcynisk krönikör måste förhålla sig till detta, och med en lätt sedelärande historia vill jag ge ett enkelt råd till Gnesta kommun:
I början av 00-talet kuskade jag riket runt för att träffa människor som bildat lokala partier. En av resorna gick till Svedala, där jag träffade Reino Lindberg. Reino hade varit aktiv i det ungdomsråd kommunen skapade år 1997. När han blev ordförande där, blev han allt mer frustrerad. Rådet fick nämligen inget stöd från kommunens tjänstemän och politiker. Rådet uppmärksammades aldrig, fick aldrig några direktiv och gavs heller aldrig några uppgifter. Det var, upplevde han, otydligt vad kommunen egentligen ville ha rådet till. Han var ordförande för en institution som kommunen själv skapat, men inte använde eller lyssnade på.
Han upplevde stigande frustration. Det blev allt mer meningslöst att lägga ned tid och energi på ett uppdrag som uppdragsgivaren inte verkade bry sig om. Han blev desillusionerad och mötte en annan person – Lars Lundgren – som varit aktiv SSU:are, men känt sig överkörd av partiet ett par gånger. De tog en kopp kaffe. Och bestämde sig för att bilda Föryngringspartiet med syftet att föra de yngres talan i kommunfullmäktige. Man fick framgång i valet 2002 och ritade om den politiska kartan i kommunen.
Läxan att ta med sig för Gnesta kommun? Nu när ungdomsrådet är på plats bör ni använda det och ta det på allvar. Ta vara på engagemanget. Lyssna på de som finns där och använd rådet aktivt på ett klokt sätt. Görs inte detta, riskerar ni att ha förespeglat ungdomarna inflytandemöjligheter och istället skapat frustration och missnöje. Akta er för det. Det kan komma tillbaka och bita er i baken.
Gissur Erlingsson
docent i statsvetenskap vid Linköpings universitet, boende i Gnesta
"Görs inte detta, riskerar ni att ha förespeglat ungdomarna inflytandemöjligheter och i stället skapat frustration och missnöje. Akta er för det."