I slutet av mars meddelades att Gnestas politiska ledning och kommunchefen kommit överens om att "gå skilda vägar" som följd av olika uppfattningar om kommunens strategiska utveckling.
Efterföljande rapportering fokuserade på hur skilsmässan belastar kommunkassan. Avtal säger att kommunchefen har rätt till lön i ytterligare 14 månader, trots att han inte längre är i tjänst. Slutnotan lär landa på en bra bit över 1,5 miljoner för Gnestaborna. Tillkommer gör kostnader för rekrytering av ersättare. Pengarna kunde givetvis använts bättre. Summan motsvarar exempelvis knappt två lärartjänster på ett år.
Låt oss höja blicken och sätta fallet i perspektiv. Om än kostsamt, är det nu inte alldeles ovanligt att kommuner byter ut kommunchefer. Och byten sker allt tätare. Under ett år kan så många som tjugofem procent av de svenska kommunerna byta ut kommunchefen. Enligt forskning sitter en kommunchef i dag ofta inte längre än drygt två år. Nils-Erik Selin var med oss i sex.
Att vara kommunchef är ett tungt och ansvarsfullt jobb. Man är utsatt, och kommunchefsrollen är oreglerad (den nämns exempelvis inte i kommunallagen). Till skillnad från vd i ett privat företag träffar dessutom kommunchefen sina uppdragsgivare – kommunledningen – i princip dagligen. Det ställer höga krav på följsamhet och ömsesidig tillit. Personkemin måste fungera och kommunledningen förväntar sig i typfallet lojalitet. Lägg därtill att den kommunledning som anställde just dig kan bytas ut vid nästa val.
Med detta följer att det finns flera osäkerhetsfaktorer förenade med att ta på sig kommunchefsjobb. Om en kommun vill attrahera kompetenta chefer, är man nog tvungen att skriva avtal som garanterar ersättning för omställningsperiod efter avslutad tjänst. Detta är förstås ovälkomna, men sannolikt nödvändiga, utgifter som vi kommuninvånare nog får stå ut med.
Tänker man efter en stund, behöver en nota på över 1,5 miljon kronor för att avbryta samarbetet med en kommunchef inte vara så dyrt – i alla fall inte när notan är färdigräknad. Vi kan utgå från att priset är mycket högre för kommuner som av någon anledning inte avslutar samarbetet med chefer som inte fungerar, missköter sitt arbete eller där chefen av personliga eller andra skäl hamnar på kollisionskurs med den politiska ledningen.
Samtidigt understryker skilsmässan i Gnesta ytterligare en gång vikten av att vara enormt noggrann i rekryteringsarbetet i kommande vända. Personkemin måste fungera och den nye bör vara med på noterna om den långsiktiga, strategiska framtida inriktningen för kommunen. Det är en läxa som skattebetalarna i Gnesta ska kräva att kommunledningen tar med sig i kommande rekryteringsprocesser.
Gissur Erlingsson
docent i statsvetenskap vid Linköpings universitet, bosatt i Gnesta
"Om en kommun vill attrahera kompetenta chefer, är man nog tvungen att skriva avtal som garanterar ersättning för omställningsperiod efter avslutad tjänst."