Vi har hört larmen om förgiftat dricksvatten i södra Sverige. Vi är många som på landsbygden har egna brunnar. När jag skulle dra igång min verksamhet, en butik med hantverk, så började snart kunderna fråga om det inte gick bra att få sig en kopp kaffe? Vi hade just fått vårt första barn och följde rekommendationer att kolla vår brunnsvatten. Provet visade att vattnet var fullgott för vår lille nya medborgare, ett prov som kostade 950 kronor. Bra sa jag – för vi har tänkt bjuda på kaffe i vår butik. Nej så enkelt är det inte, fick jag veta. För att kunna bjuda på kaffe så krävs ett helt annat prov. Då måste bly, kvicksilver, uran, radon och många andra ämnen kollas. Det provet var betydligt dyrare. Ja men vattnet var ju fullgott för vår lilla nyfödde unge!? I det här fallet måste vi kunna garantera att ni inte utsätter era kunder för några som helst risker…
Det allvarliga är att de höga kraven ställs först när jag skall servera en kopp kaffe. Inte att det naturliga var att undersöka så att vår lilla barnfamilj hade rent vatten. När vi vände oss till kommunen för att kontrollera vattnet hade det naturliga varit att då erbjudas ett prov som just kontrollerade att vårt dricksvatten var giftfritt, fullgott för alla. Vilket vi ju förstås trodde att de gjort då vi fick veta att vattnet var fullgott.
I år är det val och jag tänker göra vad jag kan för att förändra. Nu är det dags att lyfta närodlad politik. Som centerpartist och kandidat till riksdagen vill jag driva att alla hushåll på landsbygden, med barn under 18 år, skall erbjudas ett prov som kontrollerar att vattnet är giftfritt. Det ska erbjudas vart femte år med reducerat pris till dess att hushållets barn fyllt 18 år.
Dessutom ställer kommunen krav om att avloppsreningen skall göras om, något som borde innebära gemensam upphandling. Dock får var och en sköta det hela själv, kostnadskalkylen: 100 000 kronor/hushåll. Något som gäller hela landsbygden. Kommunens rådgivare får inte ge några råd om vilken anläggning som passar bäst just där jag bor. Däremot berättar de om du valt fel.
Om kommunen kunde dela med sig av sin kunskap så skulle vi spara mycket tid och resurser. Vatten och avlopp är något som stadsbon sällan behöver fundera över, det finns där och kostar. På landet får vi ordna det själva, visst kostar det, men någon utjämning är det inte tal om. Skall landsbygden leva så krävs att landsbygden får samma villkor som staden – de kostnaderna skall fördelas jämt och att vi tillsammans tar ansvar för att hela Sverige skall leva! Som jag ser det måste kommunens rådgivare kunna ge fullgoda råd; tre bra alternativ där jag som kommuninvånare får ta ställning utifrån att fakta presenterats.
Centerpartiet la nyligen fram förslaget att landsbygdssäkra kommunens beslut. Det var ett bra förslag och ett bevis på att vi är många som vill vara med och utveckla hela vårt land, inklusive landsbygden.
Åsa Ingårda
(C), landsbydsföretagare längs Väg 223
"Skall landsbygden leva så krävs att landsbygden får samma villkor som staden."