Förväntansfull gick jag på mitt första kommunfullmäktigemöte. Redo att bidra till att vår kommun ska bli en ännu bättre plats att bo, leva och verka i. På mötet skulle en motion från Kristdemokraterna behandlas. I kommunstyrelsens svar fanns en rakt igenom en positiv skrivning, budskapet var att det var jättebra. Men i slutklämmen blev det avslag på motionen. Motionären undrade förstås varför, när motionen var så bra enligt svaret? Kommunstyrelsens ordförande Urban Granström svarade: Det är bara en teknikalitet, inget att hänga upp sig på. Men för mig var det obegripligt.
Mötet hade inletts med att den nya ordföranden – den tillika självutnämnde borgmästaren – högtidligt förklarade att han ville skapa ett klimat som möjliggjorde för breda överenskommelser, dialog med högt i tak och en god stämning.
När vi vid nästkommande möte hade att gå igenom kommunens budget och flera partier uttryckte oro för hur ekonomin såg ut, då gick Miljöpartiets kommunalråd upp och deklarerade att hon var tveksam till att överhuvudtaget debattera med partier som inte hade bättre argumentation än vad vi hade. Detta samtidigt som hennes eget parti hade använt exakt samma argument mot den tidigare regeringens sätt att sköta landets ekonomi.
Jag ställde en retorisk fråga om hur Miljöpartiet tänkte omsätta sitt vallöfte för fler tillagningskök och närproducerad mat på våra skoltallrikar. Kommunfullmäktiges ordförande svarade på ett raljant sätt att det förstås var svårt att som ny ledamot läsa alla handlingar. Han – som själv efterlyste god dialog och breda samförstånd - tyckte att det var roligt att Centerpartiet ville diskutera miljöfrågor men han hoppades att Centerpartiet inte skulle växa och få mer inflytande.
Vid det tredje och sista mötet under 2014 ställde Moderaternas gruppledare en fråga till kommunstyrelsens ordförande om vi alla partier skulle kunna gå samman och se till så att EU-migranter i vår stad fick tak över huvudet innan kölden slog till. Kommunstyrelsens ordförande viftade på ett oerhört nonchalant sätt: Jag förstår inte varför du lyfter den frågan här? Det är väl bara att komma till mitt rum, du vet ju var det ligger. Så kan jag lösa den här frågan utan problem. Det här är en kommunledning som signalerar: Vi har makten, vi bestämmer, gör dig icke besvär med att tycka för vi kommer tycka emot. Oavsett hur bra det är det du har att komma med.
Tisdagens fullmäktigedebatt dominerades av frågorna kring kustledningen till Horn, Brannebol och Vålarö. Det märktes ingen förändring i vare sig samtalston eller samtalsklimat.
En debatt där vi är oense i sak måste väl inte präglas av en maktfullkomlig nonchalans? Breda överenskommelser? Högt i tak? God dialog? Det är inga andra än vi förtroendevalda som har makt att åstadkomma detta. Men hur stor är egentligen viljan från kommunledningens sida?
Åsa Ingårda
(C), företagare längs väg 223
"Gör dig icke besvär med att tycka för vi kommer tycka emot."