Ingårda: "Vi har makten över maten"

Krönikor2014-03-01 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När jag pratar med människor omkring mig så tycker de flesta att vi skall producera mat i Sverige, helst nära. Just nu hör vi hur våra grisuppfödare tvingas skicka köttet till Tyskland för slakt. Flera producenter står inför valet att lägga ned eller göra förlust.

Ofta är det så att vi tror att någon annan skall lösa problemet. Någon högt uppsatt måste göra något! Det är inte så. Den som har den största makten är vi konsumenter. Vi beslutar om vilken mat vi vill ha på våra bord. Makt har också alla som beslutar om vilken mat som skall serveras i våra skolor, på våra sjukhus eller äldreboenden. Med rätt beslut kan vi göra skillnad.

Vi påverkar om våra grisproducenter ska kunna fortsätta att föda upp grisar. Vi väljer om vi vill ha mat ifrån djur som fötts upp under bra villkor, där vi vet att vi ställer höga krav på produktionen. Vi kan också köpa kött från länder där djuren föds upp under betydligt sämre förhållanden. Grannlandet Danmark är allt annat än en förebild vad gäller god grisuppfödning. Vi har sett det på tv men glömmer så fort. Genom EU-valet den 25 maj kan vi vara med och ställa höga krav på resten av Europa.

Som konsument kan jag välja att lägga pengarna på bra kvalitet. Då bidrar jag till att våra köttbönder kan fortsätta leverera världens bästa kött. En av dem har vi i Runtuna. För inte så länge sedan hörde jag en köttproducent från Malmköping säga att en bidragande orsak till att vi inte väljer svenskt är att handlaren väljer att lägga på högre påslag på det svenska köttet och att det utländska då blir billigare. Detta måste vi få klarhet i. Vänd dig till din närmsta handlare och ta reda på hur det är. Ju fler vi är som köper svenskt kött desto mer får ju handlaren sälja – det kan bidra till lägre priser. Det här handlar om närodlad politik, vi säger ja till bra kött och vi ser till att det fortsätter att finnas svenskt kött genom att använda vår konsumentmakt.

Vi måste välja. I dag går 80 procent av grisköttet till charkmat; korv, bacon och skinka. Vi måste även här välja svenskt.

En del vill att politiker måste stänga gränser och sluta importera. Det är att lämna bort makt. Vad som ska finnas på hyllorna bestäms utifrån vad du och jag vill ha, våra val. Däremot kan våra lokala politiker besluta att köpa in svenskt kött till våra kommunala verksamheter. Det är inte regeringen som beslutar, utan den makten finns här i Nyköping.

Det är du och jag som kan förändra. Makten har vi som medborgare. Låt oss sätta press på handlare och beslutsfattare så att det blir förändring på alla nivåer. Vi kan, med början här i Nyköping, gå från ord till handling. Då kan vi se våra köttbönder i ögonen och säga: ja, jag är med och bidrar till att ditt företag bär sig – och att vi kan köpa mat med hög kvalitet.

Åsa Ingårda

egenföretagare längs väg 223 (C)

"En del vill att politiker måste stänga gränser och sluta importera."

Läs mer om