Ingårda: "Vilken kraft när hela bygden agerar tillsammans"

Krönikor2015-06-27 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I en tidigare krönika resonerade jag om vad som avgör om en ort är en tillväxtort eller inte. Slutklämmen var att det bestämmer vi ortsbor själva.

I Rönöbygden visar vi nu det tydligt. När signaler kom att skolorganisationen krävde neddragningar som fick lärarna i lärarrummet att brista ut i gråt, då valde vi att agera. Föräldraföreningen och bybor infann sig snabbt på barn- och ungdomsnämndens möte, 40 personer som stod upp för sin bygd. Frågor skrevs och svar krävdes. Bygdens alla föreningar gick samman i upprop och skrivelser, inte minst här i SN.

Det blev stormöte. Kyrkoherde Ellinor Svensson förde talan och föräldraföreningens ordförande Åsa Danielsson klev fram. Ledningen fanns på plats och gav inga svar. Vi gick samman och agerade med ytterligare tre skolor. Det var en härlig syn då Urban Granström, under kommunens temadag Nyköping Växer, klev ut på trappan och representanter från fyra skolor med varsitt kuvert i handen stegade fram. Åsa Danielsson basunerade ut vår besvikelse och krävde ännu en gång svar på föräldrarnas, bybornas och elevernas frågor.

Lärarförbundet samlade till demonstration. Vi var där, vår kyrkoherde berättade om initiativet till namninsamling som tagits av två föräldrar för att få upp frågan om skolan till kommunfullmäktige och där var Åsa Danielsson, en stark röst i bygden. Senare på kvällen vid kommunfullmäktige och allmänhetens frågestund. Vilka fanns på läktaren?

Jo, Rönöbygdens representanter som ställde knivskarpa frågor och delade med sig av berättelsen om att vara landsbygdsbo, hur skolan är livsnerven i närmiljön och vad som händer när en ledande majoritet inte tar tydligt ansvar. Det räcker inte med en skolorganisation som får många miljoner om miljonerna inte når ut i verksamheten. En vecka senare lämnade engagerade föräldrar över 777 namn till kommunstyrelsen med hälsning om att resterande 3223 kommer i augusti. Frågan om folkomröstning blir då aktuell.

Jag som kommunfullmäktigeledamot, förtroendevald av folket känner mig så oerhört stolt över det som görs. Jag är en del av en bygd där vi gör, där vi hjälps åt att ta fram underlag, skriva insändare och upprop, lobba och pusha varandra att agera på rätt tid och plats. Vi finns i en bygd där vi tillåter människor att kliva fram, vara företrädare och gör sig hörda. Vi vet att det bara är möjligt när vi är många som kommer samman och uträttar ihop. Vi är i allra högsta grad en tillväxtort. Vi medborgare har alla möjligheter att göra, kräva och nå resultat. Vi lämnar inte över oss i kommunledningens händer och väntar snällt på att saker ska komma att lösas. Vi väntar inte, vi gör!

Nyköpings kommuninvånare har visat förr att det går att ta saken i egna händer, det är friskolorna i Vrena och i Lästringe utmärkta exempel på. Tillsammans är vi starka. Jag hoppas att även kommunledningen inser det. Skolan är en gemensam sak för oss alla. Låt oss mötas över partigränserna och ta vara på all den kompetens som finns runt omkring oss. Vi vill kunna vara stolta över vår skolorganisation.

Åsa Ingårda
(C), företagare längs väg 223

Läs mer om